Ministrica Obuljen Koržinek: Odgovornost za transparentnost medija je i na vlasnicima i udrugama

Ministrica Obuljen Koržinek: Odgovornost za transparentnost medija je i na vlasnicima i udrugama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da je Hrvatska ulaže napore kako bi vlasništvo nad medijima i njihovo financiranje bilo što transparentnije, ali da u tome svoju odgovornost imaju vlasnici i novinarske udruge.

"Nije problem samo financiranja od strane javnih tijela, imamo problem i financiranja od strane privatnog sektora, korporacija. Vrlo često se u našim medijima gubi granica između onoga što je plaćeni oglas i onoga što bi trebala biti vijest", rekla je ministrica.
Napomenuvši da medijsko zakonodavstvo ta pitanja može urediti do neke mjere, istaknula je da ono Agenciji za elektroničke medije, nakladnicima i novinarskim udrugama kao alat u ruke daje principe samoregulacije i koregulacije. S jedne je strane, dodala je, strogi nadzor zakona, a s druge dijalog onih koji sudjeluju i obrana novinarske profesije kao ključnog dionika za očuvanje demokratskih društava.
Ministrica Obuljen Koržinek je kazala da ima nekih medija u Hrvatskoj za koje nije lako utvrditi vlasništvo, koji se skrivaju iza različitih fondova, i da svi trebamo razgovarati o tome kako učiniti te podatke maksimalno transparentnima.

Treba poticati i medijsku pismenost

Ona je dodala da treba poticati i medijsku pismenost kao vrlo važan instrument, kako bi građani znali prepoznati što je profesionalna informacija, a što je upakirano u interes oglašivača. 
Ocijenila je također da je u Hrvatskoj, u odnosu na druge europske države, zabrinjavajuće nisko povjerenje u medije. "Za to nije odgovorno ni Ministarstvo ni Vlada. Svatko od vas, svatko od nas, treba preuzeti svoj dio odgovornosti. Samo ako budemo imali kvalitetne i profesionalne i neovisne medije, oni će moći odraditi svoju funkciju u demokratskom društvu", rekla je Obuljen Koržinek. Odgovarajući na pitanje koliko je odgovorna Vlada koja je promijenila trideset ministara i u čije se ime vodi razgovor o trgovini s medijima, ministrica je kazala da nije moguće nadzirati osobu koja to radi svojim imenom i prezimenom, ali čim se to otkrilo, ta je osoba snosila konzekvence. 
Veliko je pitanje u čije ime tko govori i kako nastupa, i afera pokazuje da je ta osoba nastupala u nečije drugo ime, a ne u ime institucije, kazala je i dodala da je premijer reagirao vrlo brzo te da će tako Vlada reagirati svaki put.
Osvrćući se na aferu s Geodetskim fakultetom, kazala je da je to nije afera, da je Ministarstvo dva dana nakon potresa donijelo odluku o suradnji s jedinim javnim tijelom koje je to u tom trenutku moglo odraditi posao, te da je ono isporučilo sve što je od njega naručeno, a da se kontrolom zakonitosti rada trebaju baviti policija i porezna uprava.

Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.