Izložba Matka Mijića ‘na vijađu’ u Rimu

SPLITSKI KIPAR TRIDESET I ŠESTI PUT IMA SAMOSTALNU IZLOŽBU

U izložbenom prostoru grada Rima – Sala Santa Rita, pod nazivom “Viaggi” (“Putovanja”), do 16. veljače izlaže kipar Matko Mijić, profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
  
Poziv da izlaže u tom prestižnom prostoru u kojem još nisu izlagali hrvatski umjetnici, dobio je nakon što je Umberto Croppi, pročelnik za kulturu grada Rima, vidio Mijićevu izložbu u galerijskom prostoru hrvatskog veleposlanstva 2008. godine.
  
Na otvorenju izložbe 20. siječnja govorio je sam Croppi, zadovoljan što se uz potporu hrvatskog Ministarstva kulture i svesrdnu suradnju s hrvatskim veleposlanstvom i veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem realizirao ovaj međunarodni kulturni događaj.
  
Mijiću je ovo trideset šesta samostalna izložba, a talijanskoj publici već se predstavio izložbom “Moć predmeta” u Trevisu 1999. i na nekoliko skupnih izložaba.
   
Izložbu u Santa Riti čini pedesetak manjih skulptura izrađenih u kombiniranoj tehnici, za koje je povjesničar umjetnosti dr. Ivo Babić napisao da “…prizivaju podrumske i tavanske etaže naših duša”.
    
Za Mijića nema beznačajnih predmeta i materijala. Tako je likovni kritičar Ive Šimat Banov zapisao: “To ne znači drugo nego da sve jednako vrijedi, da se cijeli svijet grije u loncu i na vatri ove maštovite sinteze, da se u običnosti, u potrošenostima, iscrpljenim stvarima gleda nešto tajanstveno i uznemirujuće, objavljujući da je dan uskrsnuća svaki dan, da trulež u pravom smislu propasti ne postoji, da ništa nije vrijedno prijezira (niti najsitnije niti najbjednije), da oživljuju svi mrtvi koraci i da ništa ne umire. Da je Uskrs trajan blagdan. I premda svojim alkemijskim pretvorbama služi raznim bogovima i ostaje vražjim slugom, optimističnijeg kiparstva nisam vidio.”
R. K.
SLOBODNA DALMACIJA, 03.02.2010.