Osječko ljeto kulture

10. OLJK U ZNAKU OSJEČKIH STUDENATA I GRADOVA PRIJATELJA
 
S oko 850 tisuća kuna Grad Osijek financira jubilarno, 10. osječko ljeto kulture, dok će dio sredstava osigurati sponzori (100.000), Osječko-baranjska županija (skromnih 10.000) i Ministarstvo kulture (standardnih 135 tisuća kuna).
  
Ukupan proračun manifestacije, koja svečano počinje večeras (u utorak, 29. lipnja, u 21 sat), na Dan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka, ambijentalnom izvedbom "Opere za tri groša" osječkog HNK u dvorištu Vege, predviđen je u iznosu nešto više od milijun kuna.
 
Uoči otvorenja ove najveće kulturne manifestacije na istoku Hrvatske, program su jučer na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Krešimir Bubalo, umjetnički direktor Robert Raponja i dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Oslanjajući se prvenstveno na domaće snage - HNK, Dječje kazalište Branka Mihaljevića i Umjetničku akademiju, te gostujuće programe gradova prijatelja (Maribora, Tuzle, Pečuha, Nitre, Subotice...), organizatori priželjkuju lijepo vrijeme i što više publike jer ulazak je na svaki od 39 različitih programa i ove godine besplatan. Uz manje novca, više sadržaja - tvrdi Bubalo. Osmisliti i organizirati sav program nije bilo lako - naglasio je Vrdoljak - zahvalivši svima na organizaciji jer se recesija ne odražava na program, tvrdi dogradonačelnik.
 
Odgovornom za umjetnički program, Robertu Raponji, nit vodilja bili su već spomenuti gradovi prijatelji, no čast otvorenja, uz HNK, pripast će studentima UAOS-a, te HPD-u "Lipa", koji će otpjevati "Odu radosti". Iz programa je Raponja izdvojio dobre lutkarske predstave, veliku baletnu predstavu mariborskog kazališta "Grk Zorba", kao i sve domaće premijere i produkcije. To se odnosi i na "Dječake Pavlove ulice", predstavu koju će Dječje kazalište izvesti u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh, koncert Pjevačkog zbora Brevis i studenata UAOS-a... Novina u programu su after partvji, koji će se svakodnevno poslije završetka programa održavati u Galeriji Kazamat i bit će prigoda za razmjenu dojmova, ali i povratne informacije - dodao je Raponja. U maniri njegovanja prijateljstva s europskim gradovima, Raponja je naglasio kako Dječje kazalište i HNK gostuju u Pečuhu (europskoj prijestolnici kulture), a UAOS u Lausanni (Švicarska).
 
Najboljima će i ove godine biti dodijeljene nagrade, o kojima će odlučivati žiri, najvjerojatnije u sastavu: Jasminka Mesarić (predsjednica Organizacijskog odbora), j Robert Raponja i Božidar Šnajder (intendant HNK). Voditeljica press-službe Tatjana Grganović naglasila je da će web stranica (http://ljetokulture.osijek.hr/)  svakodnevno biti ažurirana najavama i odjavama programa, kao i alternativnim mjestima održavanja u slučaju kiše.
 
NARCISA BOŠNJAK
 
GLAS SLAVONIJE, 29.06.2010.