Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kulturno ljeto

Narodna knjižnica Kali tijekom ljetna brine za svoje korisnike

Autor: Đurđa Baljak

18.07.2023. 12:59
Narodna knjižnica Kali tijekom ljetna brine za svoje korisnike

Foto: Facebook



Narodna knjižnica Kali svojim korisnicima tijekom ljeta pruža uslugu knjižnice na otvorenom. Tako svi knjigoljupci jednostavno mogu doći, odabrati željeni naslov, pročitati ga na plaži i vratiti natrag. Pored toga, knjižnica ove godine u okviru manifestacije »Ljeto u knjižnici 2023.« organizira za svoje članove tijekom srpnja i kolovoza razne programe i radionice, kako za predškolce i učenike osnovnih i srednjih škola, tako i za starije. Program financira Ministarstvo kulture i medija RH i Zadarska županija, a traje od 11. srpnja do 4. rujna.


Poticaj za čitanje


Svaki dan djeca će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim radionicama, pričaonicama, društvenim igrama i ostalim aktivnostima. Iz Knjižnice su tako pripremili »Ljetni dječji čitateljski izazov«, odnosno popis knjiga kako bi potaknuli djecu na čitanje tijekom ljetnih mjeseci. Izazov traje od 11. srpnja do 23. kolovoza, a ona djeca koja pročitaju najviše knjiga bit će nagrađena početkom rujna. Pored toga, djeca svaki utorak i četvrtak u 10 sati imaju priliku sudjelovati na već tradicionalnim »Likovnim kreativnim radionicama« na kojima mogu savladavati različite tehnike, primjerice origami, kirigami i ostalo. Uz to, svake srijede mogu se družiti od 10 sati uz program »Društvene igre« kao što su šah, Monoplay, Scrabble, Alias i mnoge druge. Program je zamišljen za djecu stariju od osam godina, a u okviru toga mogu koristiti i PlayStation 4 koji se nalazi na Dječjem odjelu. Za korištenje konzole potrebno je imati člansku iskaznicu. Također, djeca će imati priliku sudjelovati i na »Radionici 3D printanja« prilikom koje će postati dizajneri i kreatori novih alata. Cilj radionice je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti kod djece te stjecanje kompetencija kao što su vještina učenja, rješavanje problema, suradnja i komunikacija. Pored radionica, djeca svaki petak u 10 sati mogu sudjelovati u »Pričaonici« u kojoj kroz različite aktivnosti mogu iskazati svoju kreativnost. Uz to, tijekom srpnja i kolovoza na Dječjem odjelu mogu pogledati »Izložbu maketa ribarskih brodova« autora Tomislava Vitlova.


Književni susreti


U sklopu manifestacije »Ljeto u knjižnici 2023.« održat će se i dva književna susreta. Naime, 27., srpnja u 14 sati će se održati »Književni susret sa Sarah Stručić«, koja je rođena u Njemačkoj, a kao mala djevojčica se preselila s roditeljima u Preko na otoku Ugljanu. Oduvijek je bila osjetljiva na nepravdu, pa je završila Pravni fakultet u Zagrebu. No, pravom se ne bavi, ali zato piše šaljive i poučne priče za djecu. Do sada je napisala tridesetak priča, od kojih je objavila desetak kao slikovnice.




Drugi književni susret će se održati 3. kolovoza u 10 sati sa spisateljicom, pripovjedačicom i kemičarkom, Erikom Katačić Kožić, koja je odrasla u Kaliforniji, ali živi u radi u Hrvatskoj. Pored dvadesetogodišnjeg iskustva u farmaceutskoj industriji, objavila je nekolicinu priča u britanskim zbirkama i časopisima, a u Hrvatskoj samostalnu slikovnicu i tri knjige za djecu – »Bajkerice« (2020), »Bajkari« (2021) i »Bajkarenje« (2022) u nakladi Planet Zoe. Ovaj ciklus knjiga je posvećen usmenoj predaji iz svijeta te je dobitnik prestižne nagrade SFERE u 2023. godini za posebno ostvarenje.


Program i za odrasle


Tijekom srpnja će održati i dva književna susreta za odrasle. Naime, Martina Vidaić će 17. srpnja predstaviti svoj nagrađeni roman »Stjenice« koji je osvojio Nagradu Europske unije za književnost 2021. godine, a objavljen je u nakladi Ljevak 2021. godine. Autorica je rođena u Zadru 1986. godine, a po zvanju je profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Do sada je objavila tri zbirke poezije, dva romana i jednu poetsko-proznu knjigu. Za prvu zbirku pjesama, »Era gmazova« dobila je 2011. godine Nagradu Goran za mlade pjesnike, dok je 2019. godine za zbirku »Mehanika peludi« nagrađena Ivanom Goranom Kovačićem za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju. Uz to, za knjigu »Trg, tržnica, nož« dobila je 2021. godine Nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca.


Tijekom 27. srpnja od 20.30 sati održat će se glazbeni književni susret »ŠtoKajČa«, a koji će okupiti pjesnike iz raznih područja Republike Hrvatske koji će redstaviti svoje kratke priče, proze i pjesme na štokavici, kajkavici i čakavici. U programu će sudjelovati Iva Pejković, Željko Sutlović, Ines Kolega, Dragica Reinholz i ostali.


Narodna knjižnica Kali od 3. srpnja do 4. rujna 2023. godine radi prema ljetnom radnom vremenom. Ponedjeljkom od 14.15 do 19.30 sati, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.15 do 14.00 sati, dok je subotom otvorena od 8.15 do 12 sati.