Potpisan sporazum

Hrvatska sudjeluje u ponovnoj uspostavi izložbe u Bloku 17 Auschwitza

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Šest sljednica bivše države dovršilo je dogovore započete 2011. godine



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisala je u četvrtak u Parizu u ime Republike Hrvatske Sporazum o financiranju ponovne uspostave izložbe združenog stalnog postava u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau.


“U sjedištu UNESCO-a u Parizu održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o financiranju ponovne uspostave izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao mjesta sjećanja na jedno od najmračnijih razdoblja u povijesti čovječanstva, a kojim je šest sljednica bivše države dovršilo dogovore započete 2011. godine”, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo.


Važnost jačanja kulture sjećanja


Potpisnice sporazuma podsjetile su na kohezivnu snagu kulturne baštine u svim njezinim oblicima i dimenzijama te naglasile važnost jačanja kulture sjećanja, dijaloga i mira, navodi se u priopćenju.




Ministrica Obuljen Koržinek koja je potpisala sporazum potvrdila je prilikom svog obraćanja da se radi o značajnom povijesnom trenutku koji se događa uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, ali i završne faze hrvatskog predsjedanja IHRA-om.


Podsjetila je na odgovornost svih država sljednica u vremenu kada nas preživjeli i svjedoci postupno napuštaju.


Poručila je da će održavanjem sjećanja na ubijene i vrlo malo onih koji su uspjeli preživjeti strahote logora, kao i prenošenjem njihove priče i uspomene mladim generacijama ojačati, unaprijediti i promicati svijest o holokaustu i genocidu diljem svijeta.


Jedinstven kreativni i komemorativni pothvat


“Izložba šest država sljednica doista je jedinstven kreativni i komemorativni pothvat – jedan izložbeni prostor, šest suvlasnika i sukreatora idejnog rješenja, šest narativa – a opet svi pričaju istu tragičnu priču, svi slušaju svjedočanstva preživjelih i svjedoka, svi komemoriraju žrtve na jednako uvjerljiv način”, istaknula je.


Obuljen Koržinek izrazila je posebnu zahvalnost glavnoj ravnateljici UNESCO-a Audrey Azoulay koja je, prihvativši ulogu UNESCO-a kao depozitara u tom procesu, pospješila sklapanja sporazuma.


Glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay istaknula je važnost postizanja tog sporazuma te naglasila koliko je UNESCO predan njegovanju kulture sjećanja koja je preduvjet za očuvanje mira.


Obnova i restauracija Bloka 17, koji države sljednice dijele s Republikom Austrijom, ostvarena je donacijom Republike Austrije u iznosu od 2 milijuna eura. Nadoknadu troškova u iznosu od milijun eura podmirit će države sljednice utvrđenim mehanizmom raspodjele troškova, podsjeća Ministarstvo.


Obuljen Koržinek je prisustvovala i UNESCO-ovoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, gdje se, uz glazbeno otvaranje na violini pronađenoj u logoru Auschwitz, prisutnima obratio i potpredsjednik Memorijalnog centra Holokausta u Parizu Franҫois Heilbronn.


Svečanost je uključivala brojna svjedočanstva preživjelih logoraša uz klavirski koncert talijanskog pijanista, skladatelja i muzikologa Francesca Lotoroa, poznatog po svom radu na prikupljanju i rekonstrukciji skladbi pisanih u logorima tijekom Drugog svjetskog rata.