17.8 C
Dubrovnik
Subota, 27 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiPredstavljen glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Gučetić-Lazarević

Predstavljen glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Gučetić-Lazarević

U nazočnosti ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića sa suradnicima danas je održana prezentacija statusa projektne revitalizacije ljetnikovca Gučetić-Lazarević u Mokošici. Glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Hrvatskog restauratorskog zavoda, a na temelju kojeg je u srpnju 2023. ishođena građevinska dozvola, predstavila je glavna projektantica obnove ljetnikovca, arhitektica Ana Škevin Mikulandra.

Cilj buduće revitalizacije jednog od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika i tako objektu koji je trenutno u lošem stanju očuvanosti podariti javnu i društvenu namjenu.

Ljetnikovac će biti dom i budućem Memorijalnom centru Ruđera Boškovića. Revitalizacija će istovremeno biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, dok će se revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponuditi sasvim novi reprezentativni ambijent. 

Projekt obnove ljetnikovca Gučetić – Lazarević vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, a  po dovršetku izrade izvedbenog projekta, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na dostupne europske fondove. Ravnateljica Zavoda Mihaela Skurić izvijestila je ministricu i gradonačelnika i o statusu projekta rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari- Škaprlenda. Za obnovu ovog ljetnikovca izrađeno je idejno rješenje dok će se izradi glavnog projekta pristupiti nakon donošenja izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije. 

Prezentaciji su još nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. 

Projekt „Dubrovački ljetnikovci“, koji je u 2022. dobio i vizualni identitet, uz dva navedena ljetnikovca uključuje i druge objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika poput ljetnikovca Restić, koji također zahtijeva potpunu rekonstrukciju i adaptaciju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA