Otvorene 48. Osorske glazbene večeri

18.07.2023.

Zadnja izmjena 22:56

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/T.S

Nastupom Festivalskog okteta violončela pod vodstvom Monike Leskovar u utorak su u Osoru počele 48. Osorske glazbene večeri, na kojima će do 22. kolovoza biti izvedeno ukupno petnaest koncerata, među kojima četiri praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja.

Prije nastupa Festivalskog okteta violončela pozdravne riječi uputila je gradonačelnica malog Lošinja Ana Kučić. Istaknula je da je u sklopu ovog festivala u Osoru do sad izvedeno gotovo 800 koncerata. Ustvrdila je da vizija utemeljitelja Osorskih glazbenih večeri, Daniela Marušića živi i dalje, 14 godina nakon njegove smrti.

Festival je otvorila ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković. Istaknula je da je Daniel Marušić vidio Osor kao idealni scenski prostor, a značenje festivala u afirmaciji hrvatske glazbe, u spoju glazbene baštine i suvremenog glazbenog pisma. Naglasila je da se ovim koncertom odaje počast ostavštini nedavno umrlog velikog hrvatskog violončelista i profesora Valtera Dešpalja.

Na programu su bila djela Rheinbergera, Sollime, Villa-Lobosa te dvije praizvedbe hrvatskih skladatelja, "Olovna suza" Srećka Bradića i "Tvoja duša šuti i govori" Dubravka Palanovića.

Osorske glazbene večeri nastavljaju njegovati osnovnu premisu poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ovo izdanje festivala na programu ima 15 koncerta, četiri praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja i pet dodatnih programa kao nova forma festivala. Obilježit će se i važne obljetnice - Blagoje Berse, Dore Pejačević, Ljube Stipišića Delmate, ali i živućih skladatelja, Berislava Šipuša i Frane Paraća.

Festival se nastavlja u četvrtak, 20. srpnja nastupom glasovitog ansambla iz Verone, Accademia Strumentala Italiana i komedijanta Lorenza Basotta, koji će izvesti program renesansne glazbe posvećen commediji dell'arte.

Osorske glazbene večeri završavaju 22. kolovoza koncertom Euskal Barrok Ensemble umjetničkog voditelja Enrikea Solinísa s glazbenim nasljeđem zemlje Baska.

Iz Osora se uživo za HRT javila Jelena Tomac.

- Vjerna publika Osorskih glazbenih večeri ovoga će ljeta moći uživati u 15 koncerata, od toga četiri praizvedbe te pet popratnih programa. Festival se večeras otvara nastupom festivalskog okteta violončela pod vodstvom Monike Leskovar kojima će se pridružiti i mlada sopranistica Darija Auguštan, rekla je Tomac.

Marin Kaporelo, umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri opisao je što posjetitelji mogu očekivati od nastavka festivala.

- Baština i suvremenost, tako je bilo od samog početka, tako je i u ovogodišnjem izdanju festivala. Očekuje nas 15 koncerata, od zagrebačkih solista, akademije Instrumentale Italiana, Franje Bilića, Martine Filjak, jedan vrlo široki i raznoliki programski okvir. Ove godine su novost i razgovori, predstavljanja knjiga koji će se održavati na trgu sat vremena prije početka koncerta. Mislim da će svatko za sebe nešto pronaći, rekao je Kaporelo.

Nastavak njegovanja hrvatskog stvaralaštva


- Ako pogledamo statistiku, kroz ovih 48 izdanja festivala bilo je preko 800 koncerata i preko 300 izvedbi suvremenih hrvatskih skladatelja, djela koja su pisana namjenski za ovaj festival, ove godine su to četiri izvedbe, a čak dvije praizvedbe. To će biti doprinos Osora razvoju hrvatskog suvremenog skladateljstva, zaključio je Kaporelo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!