Hrvatski radio

Radio Knin

Nakon 20 godina godišnji skup arhivista održan u Šibensko-kninskoj županiji!

27.10.2023.

14:07

Autor: HRT, HR Knin, ĐKrvavica

Digitalizacija

Digitalizacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon 20 godina godišnji skup arhivista održava se upravo u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o 54. savjetovanju hrvatskih arhivista, a u organizaciji Hrvatskog arhivističkog društva i Državnog arhiva u Šibeniku. Ovogodišnja tema ''Utjecaj digitalizacije na arhivsku praksu'' nastavak je promišljanja i rasprava o suvremenoj arhivskoj praksi u digitalnom okruženju. 

Ono što kroz razne aspekte itekako utječe na svakodnevnu arhivsku praksu prilikom mnogih postupanja jest digitalizacija. Hrvatska je kroz usluge e-građanin dosad digitalizirala velik broj svojih usluga, a koji su prioriteti daljnje digitalizacije otkrila je ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek:

Ministrica kulture i medija

Koje se gradivo digitalizira i kakvi su planovi Državnog arhiva u Šibeniku, objasnila je ravnateljica Nataša Mučalo:

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Nataša Mučalo

Da je digitalizacija arhivske prakse važna istaknula je arhivistica Državnog arhiva u Šibeniku, Draženka Požar Perković:

Arhivistica

O postupcima digitalizacije, o upravljanju digitalnim izvornicima, metodama pristupa, o primjenama određenih standarda već postojećih normi u Vodicama je raspravljalo 18 stručnjaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.