Sajam baštine i eko proizvoda s 350 izlagača

8. SAJMA PROIZVODA I USLUGA RURALNIH PODRUČJA
  
 
Od srijede do nedjelje Športski centar Višnjik u Zadru domaćin je tradicionalnog 8. sajma proizvoda i usluga ruralnih područja Republike Hrvatske “Eko-etno Hrvatska“ te drugih po redu sajmova “Eko-etno Europa“ i “Eko-etno Tour“.  Popularna manifestacija, najveći i najposjećeniji sajam ovakvog karaktera u Hrvatskoj, po prvi put se održava izvan Zagreba.
 
 - Manifestacija se šest godina za redom održavala na Zagrebačkom velesajmu, lani je bila u zagrebačkoj Areni, a ove smo godine odlučili doći u Zadar iz nekoliko razloga. Zadarska županije je prethodnih godina pobrala puno priznanja i odnosila najviše medalja. Osmo izdanje ovog sajma predstavlja važan komunikacijski događaj u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji koja predstavlja proizvode i usluge ruralnih područja, s posebnim naglaskom na ruralni turizam.
 
Ključne riječi ovogodišnjeg programa su: baština, gospodarstvo, turizam, gastronomija, humanitarnost te zabava. Riječ je o najljepšoj manifestaciji na domaćoj sajmišnoj sceni – kazala Dijana Katica, predsjednica Organizacijskog odbora sajma, koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika dr. Ive Josipovića, te pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva kulture, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zadarske županije, Grada Zadra i Hrvatske gospodarske komore.
 
Humanitarni karakter
 
Do sada je prijavljeno oko 300 izlagača, a očekuje se oko 350. Osim izlaganja proizvoda i usluga, predviđen je čitav niz stručno-znanstvenih događanja, poslovnih, dječjih i kuharskih radionica na temu “Sir u autohtonoj hrvatskoj kuhinji”, predstavljanja edukativnih i promidžbenih aktivnosti vezanih uz hrvatski i europski ruralni prostor, a priprema se i bogat kulturno-zabavni program.
 
Manifestacija, na koju se u petak očekuje dolazak predsjednika Josipovića, otvara se u srijedu u 14 sati u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.
Kupnjom ulaznice po cijeni od 15 kuna, posjetitelji će ujedno moći sudjelovati u kvizu “Eko-etno bingo znanja” u sklopu kojeg se može osvojiti i 5000 kuna. Manifestacija ima i humanitarni karakter, pa će dio prihoda od ulaznica ići za pomoć S.O.S. Dječjem selu Hrvatska.
 
ZRILIĆ: SELO JE POTENCIJAL
 
Od 1992. godine kada je pokrenut program razvoja ruralnog prostora i turističkih seljačkih gospodarstava u Hrvatskoj su postojala tek dva seoska gospodarstva. Danas je registrirano 360 seoskih domaćinstava. To nikako nije dovoljno, ali uz ovakve manifestacije ponuda se ipak razvija – rekao je Stjepan Cukor iz udruge “Selo”.
 
Zadarski župan Stipe Zrilić dodao je kako je seoski prostor veliki potencijal, koji može biti iskorišten puno bolje nego je do sada. Svaki pomak koji pridonosi zapošljavanju, pa i samozapošljavanju je vrlo značajan za hrvatske prilike, a Zadarska županija želi pomoći svima koji se bave seoskim turizmom, proizvode na selu ili pružaju usluge.
 
DELICIJE - BESPLATNO
 
“Eko-etno Hrvatska” najveći je i najposjećeniji tradicionalni sajam ruralnih proizvoda i usluga u Hrvatskoj, koji s ponosom nosi i titulu jednog od najljepših i najživotopisnijih sajmova.
 
Svake godine u jesen otvara svoja vrata mnoštvu zainteresiranih posjetitelja nudeći im priliku da u tradicijskom stilu upoznaju najljepše eksponate hrvatskih ruralnih krajeva, starinske tradicionalne plesove i napjeve, izumrle seoske zanate, tradicionalna jela spravljena po stoljetnim recepturama, ali i dobiju uvid u turističku ponudu hrvatskog sela kojom se mogu podičiti naši krajevi.
 
Svaki izlagač na “Eko-etnu” ujedno je i domaćin svoga kraja, što znači da je spreman prihvatiti svakoga posjetitelja i počastiti ga domaćim delicijama svoga kraja. 
   
NIKOLINA RADIĆ ANČIĆ
   
SLOBODNA DALMACIJA, 12.10.2010.