"Vremeplov riječi" - digitalni arhiv hrvatske književnosti

07.11.2023.

09:36

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Ususret Interliberu, koji počinje danas na Zagrebačkom velesajmu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica predstavila je sustav digitalne knjižnice koja čuva video i audio knjige suvremenih hrvatskih autora.

Knjige koje čitamo danas sve manje biramo u knjižarama, knjižnicama i malobrojnim sajmovima, već ih nalazimo na internetu. Zato su projekti poput "Vremeplova riječi" kojim je Nacionalna i sveučilišna knjižnica omogućila poseban virtualni susret s hrvatskim književnicima posebno važni.

Cilj projekta je zadržati stare čitatelje i, još važnije, privući one koji će to tek postati, a za to je najbolja živa riječ koja ostaje trajno pohranjena u sustavu hrvatske digitalne knjižnice.

Svi današnji, ali i budući čitatelji moći vidjeti kakvi su naši suvremeni autori koji se među ostalim predstavljaju i svojim video - interpretacijama vlastitih djela.

Sanja Pilić u "Vremeplovu riječi"

Sanja Pilić u "Vremeplovu riječi"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Jako je važno da se vidi i lice i pokret i govor. To je jako dobra ideja, komentirala je književnica Sanja Pilić.

Unatoč poraznim statistikama, među mladima postoji interes za knjigu, a nove naslove pronalaze digitalno.

- Mene oduševljava činjenica da su mladi ipak čitatelji, i oni danas otkrivaju knjige preko internetske platforme "Book talk". Mi smo potpuno taj svijet zanemarili, ali imam sestru koja je upisala prvi razred srednje škole, i oni svi čitaju i nalaze knjige preko "Book talka", ističe pjesnikinja Monika Herceg.

Projekt će uz podršku Ministarstvo kulture i medija pružiti zanimljiv presjek našeg književnog trenutka:

- Ideja nam je da u ovoj godini, koju smo tematski posvetili ženama i njihovim postignućima, najprije snimimo deset autorica, a onda ćemo u sljedećoj godini im pridružiti i muške kolege, tako da će i književnice i književnici biti zastupljeni u našem vremeplovu, objasnila je voditeljica projekta Dobrila Zvonarek iz NSK-a.

"Vremeplov riječi" još je jednom pokazao koliko je danas važno da naše ugledne institucije kvalitetno iskorače u virtualni prostor u kojem boravi velik dio njihovih korisnika.

Sve dosad objavljene materijale možete pronaći ovdje.

Vremeplov riječi

Vremeplov riječi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!