Otvoren Sajam knjige u Istri

"Čin pisanja blizak je sanjanju, područje pisanja je područje sna, zato mi je iznimno drago da sam ovdje gdje se sanja knjiga", tim je riječima velika izraelska književnica Zeruya Shalev otvorila 16. po redu Sa(n)jam knjige u Istri, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.
  
Svečanost otvorenja, u režiji Matije Ferlina, održala se u petak točno u podne, u domu Sajma, velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja, a kako je uoči otvorenja rekla direktorica Sajma Magdalena Vodopija, tema - knjiga i film jako je uzbudljiva, jer, kazala je, "mi smo svi djeca filmske Pule". Dodala je da Sajam stvara jedna sjajna generacija i istaknula svesrdnu pomoć oko stotinu vrijednih volontera kojima je ovogodišnji Sajam i posvetila. Veliki sanjač knjiga Vojo Šiljak najavljivao je govornike, a brojnim se prisutnima u ime ministra kulture obratila i Dubravka Đurić Nemec. "Etablirat sajam u nacionalnim i internacionalnim okvirima nije lako, a to je još teže zadržati, stoga Sajmu knjige u Istri na tome čestitam", rekla je i dodala da se to nije dogodilo tek slučajno.
 
Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica istaknuo je partnerstvo sa Zagrebačkom bankom, bez koje ne bi bilo Sajma, a gradonačelnik Pule Boris Miletić zadovoljno je konstatirao da, unatoč krizi, više nema dvojbe oko toga hoće li se Sajam održati ili ne.
    
Puli se predstavila i velika njemačka glumica Maria Schrader čiji će se film "Ljubavni život" prikazati u pulskom kinu Valli. "Iako nisam književnica, drago mi je da sam ovdje, jer volim ovakva događanja, a upravo sam u Puli, nakon dugo vremena srela prijateljicu Zeruyu Shalev", rekla je njemačka glumica i ispričala kako upravo ovog prosinca ona i Zeruy slave 10 godina prijateljevanja. "Nema boljeg i ljepšeg mjesta za proslavu te obljetnice od Pule", izjavila je Schrader. Svjetski poznat violončelist, Puljanin Stjepan Hauser brojne je okupljene svojom svirkom ostavio bez daha, a kako je pozvao pročelnik Torbica, "dođite svi sanjati knjige Pulu i Istru".

PAOLA ALBERTINI

VJESNIK, 04.12.2010.