Glas Slavonije - Otkrivaju se sve starije kuće iz vučedolske kulture

NA SAMOM RUBU ISKOPA ZA NOVU ZGRADU MUZEJA
 
Na samom rubu iskopa za novu zgradu Muzeja vučedolske kulture, koji se uvelike gradi na jednom od najpoznatijih prapovijesnih lokaliteta u Europi, počela je još jedna kampanja arheoloških istraživanja na Vučedolu.
 
Udružene snage Gradskog muzeja Vukovar, Zavoda za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Arheološkog muzeja Zagreb, koji već godinama surađuju na tom projektu, i ovoga su rujna, potpomognuti studentima, odlučili nastaviti istraživanje sonde otvorene prije šest godina.
 
"Još smo na razini vučedolskih podova, iako sve više ulazimo u zonu koja nam donosi otkrića ostataka sve starijih kuća iz razdoblja vučedolske kulture. Od početka istraživanja ovog rujna otkrili smo prekrasnu vučedolsku kuću koju smo uspjeli uhvatiti u cijelosti, odnosno pronašli smo cijelu njezinu podnicu s definiranim vertikalnim zidovima, što je doista značajno. Do sada smo uglavnom imali priliku vidjeti kuću u tlocrtu, no sad smo uspjeli uhvatiti i pravi okomiti dio zida", potvrdila je arheologinja Mirela Hutinec, ujedno i kustosica vukovarskog muzeja.
 
Nedaleko sonde na kojoj se odvija novi ciklus arheoloških istraživanja vučedolske kulture intenzivno traju radovi na zgradi novoga muzeja, ali i drugih sadržaja budućega arheološko-turističko-rekreacijskoga kompleksa Vučedol. Svi vjeruju da će i oni nalazi koje istraživači eventualno otkriju ove jeseni pronaći svoje mjesto u postavu Muzeja vučedolske kulture.
 
"Kiše nam uglavnom ne otežavaju radove. Ono što iskopamo i imamo namjeru analizirati pravodobno i zaštitimo da ne bi bilo uništeno, a kada završimo sezonu sondu ćemo, baš kao što to radimo svaki put, konzervirati i ponovno otvoriti neposredno prije početka radova iduće godine", pojašnjava Mirela Hutinec.
 
VUČEDOL - EUROPSKI EGIPAT
 
Sustavna istraživanja na Vučedolu, središtu metalurške industrije iz trećeg tisućljeća prije Krista, traju, uz prekid tijekom Domovinskog rata, još od 1984. Najveći doprinos promoviranju Vučedola dao je, između ostalih, prof. Aleksandar Durman, ustvrdivši da je "vučedolska kultura bila europski odgovor na ono što su u to vrijeme značili Egipat, Mezopotamija i Kina". Istraživanja Vučedola uvrštena su i u veliki projekt Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe pod nazivom "Obnova kulturne baštine Ilok - Vučedol - Vukovar".
  
MLADEN OBRENOVIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 20.09.2010.