Premijera "Golgote" M. Krleže u režiji R. Maurina

SVEČANOM PREMIJEROM OBILJEŽENI JUBILEJI KAZALIŠTA I OTVOREN 6. VIRKAS
 
Prošlog petka na virovitičkoj kazališnoj pozornici u nazočnosti brojnih gostiju igrana je premijera drame "Golgota - rekvijem za društvenu pravdu " Miroslava Krleže u režiji i adaptaciji gosta iz Slovenije Renea Maurina, a u dramatizaciji Jasena Boke.
 
 

FOTO: VIROVITIČKI LIST

  
Ovom predstavom obilježena je 110. Obljetnice početka kazališne igre u Virovitici i 65. Obljetnica postojanja profesionalnog kazališta u gradu, a njome je otvoren i 6. VIRKAS, Virovitički kazališni susret, koji će trajati do 14. veljače. Susret je od prošle godine dobio predznak županijski, jer će se predstave osim u Virovitici igrati u Orahovici, Slatini, Suhopolju i Pitomači.
 
Svečanoj premijeri uz vjernu publiku nazočio je i potpredsjednik Sabora i počasni građanin Virovitice Vladimir Šeks, saborski zastupnici Nada Čavlović-Smiljanec i Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i drugi gosti iz društvenog i kulturnog života. Vjernu kazališnu publiku pozdravio je ravnatelj Kazališta Miran Hajoš, a izaslanik ministra kulture Srećko Šestan obratio se publici i djelatnicima kazališta prigodnim govorom i čestitao im vrijedne jubileje.
 
Drama "Golgota" napisana je između dva rata i pripada u rane drame koje Krleža nije nimalo cijenio, pa ih se odrekao. No, čitanje "Golgote" s današnjeg motrišta zaintrigirala je slovenskog redatelja Renea Maurina, koji je zajedno s virovitičkim glumcima odlučio na sceni virovitičkog kazališta pokazati kvalitetu i aktualnost drame. Odmak od devedeset godina kada je tekst nastao kao da se poklopio s današnjim stanjem i novim kapitalizmom, te suludim potrošačkim društvom u kojemu se sve manje radi i zarađuje, ali kao da svi imaju novca za trošenje u bezbrojnim privlačnim trgovačkim centrima. Radnik, ili kako je u novije vrijeme preimenovan u djelatnika, žrtva je te manipulativne igre kapitala i politike i onaj koji, nažalost, treba platiti tuđe dugove.
 
U takvoj situaciji pojavljuju se sindikati, radnici se opet organiziraju i čini se da je jedino što im ostaje izlazak na ulicu i traženje njihovih zaboravljenih prava.  Ali, kako do njih doći kad se nesloga vitli na svakom mjestu?
 
Tako počinje Krležina "Golgota", drama o pobuni radnika u brodogradilištu, koja dobiva novu aktualnost. Predstava govori o sindikalnom organiziranju, borbi za radnička prava, sukobima unutar radničkog pokreta i o dvije mogućnosti radničke intervencije u kapitalizam, onoj koja zahtijeva preuzimanje tvornica i sukob ili onoj oportunističkoj, spremnoj na kompromis, koja se zalaže za nešto bolja prava i malo veće plaće, ali sve mirno. Istovremeno kroz čitavu predstavu Krležina drama alegorijski spaja radničku borbu i priču o raspetom proroku i onima koji su ga izdali, o Ahasveru, Pilatima i Judama koji sumanito kupuju i troše svoj krvavo zarađeni novac.
 
Redatel Maurin izvanredno je iščitao ovu slojevitu dramu koja govori o podmukloj borbi za vlast, ali i o korupciji, izdaji, kukavičluku i obiteljskim tragedijama koje su im posljedica. Tešku i crnu priču o tome ispričali su sjajni virovitički glumci, igrajući uvjerljivo i nadahnuto, ogolivši ne samo svoju vanjštinu, nego i nutrinu. Koga istaknuti pojedinačno? Nemoguće je,  jer briljantne glume Draška Zidara (Kristijan), Gorana Košija (Pavle), Blanke Bart (nadglednica), Igora Goluba (Ksaver), Mije Pavelka (doktor), Mladena Kovačića (Andrej) ne bi bilo bez također sjajne suigre Antuna Vrbenskog, Snježane Lančić-Prpić, Vlaste Golub, Marije Kolb, Danijela Dumenčića. Uz to, većina od njih igrala je i više uloga. Drama se odvijala u jednostavnoj i funkcionalnoj scenografiji s mnoštvom simbola proteklih vremena, te kostimima koje uz redatelje potpisuje Saša Došen, a svjetla je oblikovao Damir Gvojić, Izbor glazbe također potpisuje redatelj Maurin.
 
Ovu mučnu priču virovitički glumci ispričali su vrlo uvjerljivo i nadahnuto te su zasluženo dobili dugi pljesak publike.
 
Nakon svečane premijere na domjenku u Gradskom muzeju nastavljeno je druženje gostiju i slavljenika, a svečarskom ozračju pridonio je i koncert poznatog slovenskog kantautora i pjesnika Zorana Predina i Gipsy swing banda u kojemu sviraju pravi virtuozi na svojim glazbalima.
  
M. VODOPIĆ
 
VIROVITIČKI LIST, 11.02.2010.