Dvadeset i četiri sata dizajna

Dan D koji Hrvatsko dizajnersko društvo najavljuje za subotu, 12 lipnja, u staroj klaonici u Heinzelovoj ulici, neće biti nikakav katastrofični događaj kako zvuči, već 24 sata u kojima će Zagreb postati regionalnim dizajnerskim središtem.
 
Što očekivati od prvoga Dana dizajna, ovih su dana u Hrvatskome dizajnerskom društvu najavili njegova predsjednica Ira Payer, dopredsjednik Davor Bruketa te Martina Matušin i Tomo Ricov kao predstavnici suorganizatora, agencije Pepermint. Od subotnjega do nedjeljnog podneva prostor stare klaonice postat će mjestom druženja 120 dizajnera, redom mladih snaga do 30 godina, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije, koji će predstaviti svoje ideje iz područja industrijskog i produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna i interijera. To središnje događanje Dana D popratit će kratka predstavljanja sviju autora, najavila je Ira Payer.
 
Nakon nastupa na nedavnom Sajmu namještaja u Milanu, u Zagrebu će se predstaviti nova srpska dizajnerska scena "Young Serbian Designers", dok domaće boje brani ReAktor 01, nedavno osnovan hrvatski "protočni kolektiv" dizajnera mlađeg naraštaja koji ovom prilikom traže proizvođače za svoje ideje.
 
Prvo predstavljanje javnosti u staroj će klaonici doživjeti i skorašnja putujuća izložba suvremenoga hrvatskog dizajna "in a Nutshell: Contemporary Croatian Design", koju priprema Ministarstvo kulture, a bit će tu i dokumentarnih filmova o suvremenom dizajnu te prvo predstavljanje modela Peugeot RCZ, što ga, uz izložbu fotografija uz dva stoljeća poznatog francuskog proizvođača automobila, organizira partner Dana D Peugeot.
 
Uz već standardne napore Hrvatskoga dizajnerskog društva da svrati pažnju na stratešku važnost dizajna, posebice u suradnji s proizvođačima, u svjetskoj tržišnoj utakmici, prvi Dan dizajna, za sada samo pilot projekt, s godinama bi trebao, kako kaže Davor Bruketa, postati i mjesto druženja, razmjene iskustava, znanja i ideja, susreta i u konačnici prilika da se niz malih raspršenih i u vlastite okvire zatvorenih dizajnerskih scena skupi, jer zajedno su jači i vidljiviji na svjetskoj sceni.
 
Dan dizajna nipošto nije zatvoreno događanje za struku, već događaj otvoren (ulaz je slobodan!) za sve zainteresirane, a uz uvid u stanje dizajna kod kuće i u susjedstvu organizatori najavljuju i druženje i dobru zabavu.

 MARTINA KALLE
 
VJESNIK, 08.06.2010.