4 min. čitanja

Završio 12. Međunarodni festival čipke u Pagu

Završio 12. Međunarodni festival čipke u Pagu
Foto: Turistička zajednica Grada Paga

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak u Pagu je od 22. do 25. lipnja održan 12. Međunarodni festival čipke pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Međunarodni Dan čipke proslavljen je na najljepši mogući način u predivnom ambijentu i društvu brojnih čipkarica iz deset zemalja iz cijele Europe. Održane su izložbe, kreativne radionice te radionice šivanja čipki koje su privukle veliki broj zainteresiranih polaznica, a brojni turisti i posjetitelji su u sva tri dana festivala uživali u bogatom programu, izložbama, radionicama, koncertima, modnoj reviji te nastupima benda Providenca i klape Cambi.

- Neizmjerno sam sretna da smo ovako dobro organizirali naš festival o čemu nam svjedoče pohvale svih naših gošći, prvenstveno čipkarica koje su mnogobrojnoj publici u Pagu pokazali raskoš i ljepotu čipke koja se radi širom svijeta, svaka na svoj poseban način i koje su izazvale veliko zanimanje i divljenje posjetitelja. Nikad više čipkarskih društava, raznolikih čipki i načina rada nije bilo u Pagu, pa možemo reći da je grad Pag disao sa čipkom.

Valja istaknuti i poseban eksponat, austrijsku zastavu od čipke dugu čak 4,5 m koju su mogli vidjeti posjetitelji. Pravo bogatstvo čipki su nam donijele
mađarske čipkarice, a kao i uvijek, paška čipka je imala svoj poseban kraljevski tron kojeg zaslužuje te je s razlogom nazivamo najljepšom rukotvorinom ženskih ruku - rekla je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga.

- Osim velikog broja izložbenih prostora, održan je cijeli niz različitih
radionica za koje je vladalo veliko zanimanje i koje su bile unaprijed popunjene. One su održane u Gradskoj knjižnici, Atriju Kneževog dvora i u crkvi Sv. Jurja. Posebna atmosfera vladala je na prepunom Trgu Petra Krešimira IV na izvrsnom koncertu klape Cambi, dan prije grupe Providenca i odličnog puhačkog orkestra iz Szigetvara - dodala je Karavanić.

Posebno atraktivna je bila modna revija mađarske dizajnerice i čipkarice Zsófia Tóthné Kőrösi čije su predivne modele nosile djevojke i žene iz Paga i dva gosta iz Mađarske. Trg Petra Krešimira IV je bio izvanredna scena za pravo modno događanje. Dizajnerica Zsófia Tóthné Kőrösi nije krila oduševljenje revijom.

- Hvala vam što ste mi omogućili sudjelovanje na prekrasnom Festivalu čipke. Događaj je bio fantastičan, a vaša paška čipka predivna je kao i sam grad Pag. Domaćini su nas toplo primili, a organizacija festivala je vrhunska na čemu sam
iskreno zahvalna. Posebno lijepe su bile djevojke koje su nosile moje modele - kazala je Zsófia Tóthné Kőrösi.

Festival je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nazočili su saborska zastupnica Grozdana Perić, ravnateljica za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, predstavnik Ministarstva kulture i medija RH Igor Miletić, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija, ravnateljica instituta Listz, Mađarskog kulturnog centra Ana Mladenović, gradonačelnik prijateljskog grada Szigetvara dr. Vass Petera s izaslanstvom, gradonačelnik grada Kozarmislenya dr. Biro Karoly s izaslanstvom, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škorić, predstavnici grada prijatelja Zanea, otočni čelnici, gradonačelnik Paga, Ante Fabijanić,
predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, direktorica TZ-a Pag Vesna Karavanić, predsjednica Društva paških čipkarica Neda Oros te brojni drugi uzvanici i gosti koji su svojom nazočnošću uveličali službeno otvaranje festivala.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjelovalo je čak 70 čipkarica iz Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske što je najviše do sada te su u tri dana festivala uz svoje eksponate pokazale bogatstvo kulture i tradicije. Iz Mađarske je stiglo čak sedam čipkarskih društava, a iz Hrvatske četiri – Lepoglave; Križevaca, Splita i Sikrevaca.

Na kraju festivala Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Bujdak uručili su zahvalnice svim sudionicima festivala sa željom da se i dogodine nađu ponovo u isto vrijeme na istom mjestu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.