GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najbolje knjižare Zuzi Shop u Zagrebu i Školska knjiga u Vukovaru

Najbolje knjižare Zuzi Shop u Zagrebu i Školska knjiga u Vukovaru
KNJIŽARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 09:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je u petak nagrade za najbolje knjižare zagrebačkom antikvarijatu Zuzi Shop u kategoriji antikvarijata i neovisnih knjižara te knjižari Školske knjige u Vukovaru u kategoriji knjižarskih lanaca.

Antikvarijat Zuzi Shop, koji je istovremeno i knjižara, ocijenjen je "ugodnim mjestom za zaljubljenike u knjige" i malom oazom mira i čitateljskoga užitka.

- Kvartovski antikvarijat očito je rado posjećeno mjesto u Španskom, a svojim posjetiteljima, osim uživanja u listanju knjiga nudi i kavu i maleni stolić ispred gdje se može boraviti i čitati, ili samo sjediti i razmjenjivati informacije o knjigama. Dakle, riječ je o mjestu na koje se rado dolazi, ne samo zbog kupovine, obrazložilo je povjerenstvo za dodjelu nagrade.

Prvu nagradu u kategoriji knjižarskih lanaca osvojila je knjižara Školske knjige u Vukovaru, u kojoj, ističe se u obrazloženju, "knjige-preporuke nisu uvijek ponuđene onom logikom koja dominira u većini knjižara".

- Posebno je zanimljivo da je poezija, koja je obično u knjižarama kao nekomercijalna negdje na rubu, ovdje istaknuta kao udarna polica na koju pada pogled kad se uđe u knjižaru. Još jedan veliki plus je i izgled i odabir knjiga u izlogu koje su u trenutku našeg dolaska obilježavale vukovarsku tragediju, ali i opet na način da se ne radi samo o ratnim knjigama nego i vukovarskim autorima, kaže se u obrazloženju.

Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije: jednu čine neovisne knjižare i antikvarijati, a drugu knjižare koje su dio lanca. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je dobro prepoznati ulogu i jednih i drugih.

- Specijalizirane knjižare jedino mogu opstati u većim sredinama. Lanci knjižara bitni su u malim sredinama, gdje su često jedine knjižare, rekla je.

Drugu nagradu u kategoriji antikvara i samostalnih knjižara dijele Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović i Stripovi na kvadrat, obje u Zagrebu, a treću je nagradu u istoj kategoriji osvojila Knjižara Matice hrvatske u Zagrebu.

U kategoriji lanaca knjižara, drugu nagradu dobile su knjižare Znanje Miroslav Krleža u Splitu i Planetopija u Zagrebu, a treću Hoću knjigu u Rijeci.

Nagrada se dodjeljuje od 2021., s ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara. Ove je godine zaprimljeno 36 prijava iz 11 gradova.

- Treći put dodjeljujemo nagradu za najbolju knjižaru. Ovaj je projekt započet 2021., u godini čitanja. Pokazalo se kroz tri godine da je projekt polučio veliki interes i ima sve veću vidljivost, istaknula je ministrica.

- Na početku našega mandata zbog raspada najvećeg književnog lanca imali smo veliku krizu u izdavaštvu i prijetilo je urušavanje kompletnog tržišta, na što smo brzo reagirali i spasili knjižarsku mrežu i nakladništvo u cjelini i otad imamo pozitivne trendove, napomenula je Obuljen Koržinek.

Istaknula je da je samo tijekom pandemije otvoreno deset knjižara, te da nema većih gradova bez knjižara, "što nije bilo tako do prije nekoliko godina".

- Kriteriji su za dodjelu nagrada broj internetskih glasova do 1. prosinca na stranici citaj.hr, gdje je prikupljeno ukupno 11 374 glasova, odnosno dvostruko više nego 2022., te mišljenje stručnog povjerenstva na temelju kriterija ponude u knjižari, poslovanje knjižare i razvoj publike, odnosno ulaganje u programe, objasnila je Mihaela Majcen-Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija.

U povjerenstvu za dodjelu nagrade ove su godine bili pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs i putopisac i dramski pisac Jasen Boko.

Prema propozicijama ovogodišnjega javnog poziva, prva nagrada iznosi 4000, druga 3000, a treća 2000 eura.

Tagovi: knjižare, Zuzi shop, školska knjiga, knjige
PROČITAJ I OVO
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE