AKTUALNA TEMA, UGLEDNI PREDAVAČI Otvoreni 16. Dubrovački medijski dani, u središtu dezinformacije (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Svečano otvaranje 16. međunarodne znanstvene konferencije Dubrovački medijski dani održalo se na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik.

Inače, 16. izdanje Dubrovačkih medijskih dana ima vrlo aktualnu temu:  Istraživanje dezinformacija: Trenutačni trendovi i perspektive (Disinformation Research: Current Trends and Perspectives).

Sudionike konferencije su pozdravili su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) Paolo Cesarini, Holgar Haibach u ime Zaklade Konrad Adenaueur te predstavnici Sveučilišta prorektorica Sanja Žaja Vrbica i pročelnik Odjela za komunikologiju i koordinator projekta ADMO Mato Brautović.

"Dobrodošli! Želim vam svima produktivne 16. Dubrovačke medijske dane. Idemo raditi zajedno kako bi napravili pozitivan utjecaj, zajedničkim trudom, kako bismo pobijedili dezinformacije, kako bi zaštitili integritet informacija u našem društvu", kazao je Brautović na početku otvaranja.

"16. izdanje Dubrovačkih medijskih dana je važan događaj. Moramo se potruditi kako bi naši građani mogli razlikovati koje su informacije vjerodostojne, a koje nisu, a to zahtjeva dugotrajnu posvećenost i kontinuirano razmišljanje u različitim smjerovima. Želim pohvaliti naše domaćine, Sveučilište u Dubrovniku, jer istraživanje je ključ. Moramo razumijeti fenomen, kako se razvija, tehnologije se mijenjaju vrlo brzo i istraživanje može pomoći da shvatimo prema čemu se krećemo. Za to trebamo predstavnike vlasti i drago mi ih je vidjeti danas", kazao je programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) Paolo Cesarini. 

BROJ DEZINFORMACIJA RASTE U SVAKOJ NOVOJ KRIZI 

"Ove godine Sveučilište u Dubrovniku slavi 20. godišnjicu, a ova je konferencija jedan od najvažnijih događaja kojim je slavimo. Moram se zahvaliti Odjelu za komunikologiju i kolegi Matu Brautovića za organizaciju. Također, želim vam puno plodnih rasprava, zanimljivih prezentacija i naravno, da uživate u Dubrovniku", kazala je Sanja Žaja Vrbica.

"Želim se zahvaliti organizatorima što su Dubrovniku dali priliku ponovno biti domaćin tako važne konferencije koja se bavi problemima današnjice, kao što su dezinformacije i AI. Danas, kad svi s pametnim mobitelom i profilom na društvenoj mreži predstavlja medija, opasnost širenja dezinformacija je ekstremno velika. Ali ovdje govorimo o pogrešnim informacijama koje se šire s ciljem, kada postoji namjera iza nje. Broj dezinformacija izrazito raste u svakoj novoj krizi, kao što smo svjedočili tijekom korone i početka ruske agresije na Ukrajinu. Umjetna inteligencija bi možda mogla biti rješenje, ali oprez je potreban", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek također se zahvalila organizatorima.

"Za političare i naše demokracije, dezinformacije su jedan od ključnih problema o kojima raspravljamo kao prijetnjama demokraciji. U tom kontekstu, ne možemo napraviti puno bez potpore drugih kako bi pobijedili dezinformacije. Razmišljamo i o ekonomskoj održivosti profesionalnog novinarstva, o čemu razgovaramo širom Europske unije i konstantno pokušavamo unaprijediti zakone i tražimo načine kako bi poboljšali uvjete", kazala je Obuljen Koržinek i naglasila koliko je važno unaprijediti medijsku pismenost. 

"Dezinformacije su jedan od najkompleksnijih problema s kojima se suočavamo, posebno u kontekstu stalnih promjena u medijima u Europskoj uniju. Umanjuju povjerenje građana u institucije koje postoje da bi im služile. Jedan od najboljih odgovora dezinformacijama je još više otvorenosti i transparentnosti i volja za prozivanjem dezinformacija kad god ih uočimo. Zajednički je odgovornost Europske komisije i zemalja članica osigurati medijsku slobodu i pluralizam. Zato smo osmislili niz inicijativa kako bi neutralizirali prijetnje dezinformacija", kazala je Dubravka Šuica. 

RADNI DIO KONFERENCIJE SUTRA 

Pozvani govornici ovogodišnje konferenciju su profesor Claes H. de Vreese sa Sveučilišta u Amsterdamu, Nizozemska, a održat će izlaganje s temom: The AI (r)evolution in communication, i profesorica Samantha Bradshaw s American Sveučilišta iz SAD-a s temom: Disinformation & Democracy: Challenges on the Horizon.

Na ovogodišnjoj konferenciji prijavljeno je 45 radova i više od 90 autora iz 23 države svijeta. Radni dio programa konferencije, u subotu, moći će se pratiti uživo putem Zoom platforme.

Uz predavanja znanstvenika, istraživača, profesora i stručnjaka, održat će se i dva panela; prvi s temom Izazovi dezinformacija i umjetne inteligencije za EU: regulacija, suradnja i protumjere na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice i Europske unije. Na drugom panelu bit će predstavljen pilot program Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija o uspostavi novih centara za provjeru činjenica.

Nakon plenarne sesije, slijedit će paneli koji će se baviti različitim temama vezanima uz dezinformacije: informacijske operacije Rusije, psihologija dezinformacija, istraživački okviri i metode za otkrivanje dezinformacija, utjecaj dezinformacija na javno mišljenje, dinamika društvenih medija i korištenje umjetne inteligencije u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

Dodatno, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, održat će se radionice o provjeri činjenica i postupku učlanjivanja u Europsku mrežu za provjeru činjenica.

Ovogodišnja konferencija održava se u suradnji s Europskim opservatorijem za digitalne medije, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Ministarstvom kulture i medija, Agencijom za elektroničke medije i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, uz potporu Zaklade Konrad Adenauer. Konferenciju sponzorski podupiru: Grad Dubrovnik, Zračna luka Dubrovnik, Jadranski luksuzni hoteli, Studentski centar Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika.

Popularni Članci