Novi list - 5. revija lutkarskih kazališta u Rijeci

ŠOKANTNE, RADIKALNE I ANGAŽIRANE "LOVE DOLLS"
 
Petnaesta Revija lutkarskih kazališta u Rijeci otvorena je u srijedu navečer pred punim gledalištem Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ovom prilikom Zrinka Kolak-Fabijan, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, podsjetila je da ove godine riječki lutkari slave 50. godišnjicu od utemeljenja kazališta, a 15. jubilej doživjela je i Revija koju zajednički organiziraju Gradsko kazalište lutaka i Odjel za kulturu Grada Rijeke. Ovogodišnja Revija traje do 11. studenoga, a tijekom devet dana bit će prikazano 16 predstava u izvedbi 14 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Njemačke.
 
Ispred Grada Rijeke lutkarima je na njihovoj važnoj obljetnici čestitao zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, istaknuvši da se Revijom lutkarskih kazališta Rijeka upisala na kartu lutkarstva Europe. U ime ministra kulture Bože Biškupića obratio se Srećko Šestan, koji je pred petnaest godina i utemeljio lutkarsku Reviju u Rijeci. Na samom otvorenju manifestacije prikazana je predstava "Love Dolls", nastala u koprodukciji Lutkarskog kazališta Ljubljana i Duda Paiva Company. Riječ je o lutkarskoj predstavi namijenjenoj odrasloj publici. Koncept, koreografiju i režiju potpisuje nizozemski lutkar Duda Paiva, čiju je predstavu "Anđeo" riječka publika vidjela prije tri godine.
 
Ovoga puta Paiva se predstavio s pomalo šokantnom, radikalnom i angažiranom lutkarskom predstavom koja progovara o otuđenju kao problemu modernih pojedinaca. Nedostatak komunikacije odražava se u intimnosti, čiji nedostatak simboliziraju gumene lutke za zadovoljavanje seksualne požude. Junaci ove groteskne predstave nisu sposobni biti u vezi, biti blizu toplog, ali zahtjevnog ljudskog bića, pa odlučuju voljeti lutke. Svoje snove, želje i očekivanja projiciraju na lutke. Priča, koja je gorak prikaz našeg društva, odvija se u podrumu zgrade sakrivene od očiju ljudi i zakona. "Love Dolls" u tehničkom je smislu zanimljiva kombinacija glumaca i lutaka, dok je izvedba popraćena glazbom uživo. Kreator lutaka je također Duda Paiva, a u predstavi sudjeluju Miha Arh, Polonca Kores, Maja Kunšič, Iztok Lužar, Asja Kahrimanović, Martina Maurič Lazar, Nina Skrbinšek/Augusto Valença.
 
KIM CUCULIĆ
 
NOVI LIST, 03.11.2010.