Aktualno

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1052. Festa

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1052. Festa

Pred brojnim dubrovačkim pukom puštanjem golubica i podizanjem barjaka sv. Vlaha svečano je otvorena 1051. Festa svetog Vlaha!
Svečanosti je prethodio mimohod Gradske glazbe koja je prodefilirala Stradunom, a potom su i barjaktari pozdravili Parčev hram.
Na početku svečanosti dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pročitao je Laus, a potom je pozdravio puk dubrovački i brojne uzvanike.

Poseban je ovaj i čudesno lijepi dan ki dohodi jednom nami na godište – počeo je dubrovački biskup svoj pozdravni govor. Čestitao je svima svetkovinu našeg Parca, nebeskog zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Osvrnuo se biskup Glasnović na činjenicu kako je Grad Dubrovnik ovu godinu proglasio godinom UNESCO-a jer obilježavano 45. obljetnicu od upisa povijesne jezgre na Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu od upisa Feste na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine te upis arhivskih fondova iz doba Dubrovačke Republike na listu sjećanja svijeta.
-Barjak se vijori, a bijele golubice lete i diljem svijet pronose glas o Festi – rekao je biskup te napomenuo kako se ove godine obilježava i 350. obljetnica pronalaska moćnika lijeve ruke sv. Vlaha koji je poslije Velike trešnje 1667. godine otuđen, a potom pronađen u Genovi 1674. godine.
-Drago nam je što i ova Festa svjedoči da nam Parac pruža ruku kako bi nas ohrabrio u svim izazovima s kojima se susreće naše društvo u demografskim pitanjima, egzistencijalnim poteškoćama, obiteljskim problemima, manjku radosti, raznim ovisnostima, nedovoljnom osjetljivošću prema bližnjima, osobito osobama s invaliditetom, ranjivim skupinama društva, različitim stresnim situacijama koje utječu na kvalitetu naših međuljudskih odnosa i života. O lijepa, o draga, o slatka slobodo – toliko su poznate riječi Điva Gundulića koje nas zaustavljaju kako bi nas podsjetile da nam Bog daje slobodu srca i slobodne ruke kako bismo ga u svemu proslavljali te bili njegova produžena ruka ljubavi, dobrote i mira u ovome svijetu. I nas su primile ruke kad smo došli na ovaj svijet. U prvim pokušajima novih koraka, ruke su nas pridržavale. Kad smo bili gladni, ruke su nas hranile. Ruke su nas podizale i kad smo padali. U našim žalostima ruke su brisale suze s našega lica. Kad smo pokušavali nešto graditi, ruke su nam pomagale. U susretima pružamo ruke jedni drugima i bliskost izražavamo zagrljajem. Budimo i mi danas ‘dobre ruke’, stvaratelji i promicatelji dobra koje ćemo ostaviti budućim generacijama na trajni spomen, poput naših predaka čijom se zaslugom ove godine spominjemo stote obljetnice: objave novog izdanja Oficija sv. Vlaha na hrvatskom jeziku, velike obnove Zborne crkve sv. Vlaha te novih zvona katedrale uz koja možemo kliktati: „Uz barjaka vijor, i zvona časni zvuk, himnu Slobode davne, pjeva ti harni puk’ – istaknuo je mons. Roko Glasnović.

Rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada te ostalih brojnih čestitara. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice na zapad, a na kraju ceremonije festanjuli Perica Baletić i Vladimir Buć podigli su barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist