17.8 C
Dubrovnik
Subota, 27 travnja, 2024
NaslovnicaKulturaOtvara se 51. hrvatski seminar za strane slaviste

Otvara se 51. hrvatski seminar za strane slaviste

U utorak, 22. kolovoza 2023, u Dubrovniku se službeno otvara 51. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će trideset i troje inozemnih studenatakroatistike i osamnaestero inozemnih sveučilišnih profesora, znanstvenika i prevoditelja kojima su hrvatski jezik i književnost temeljno područje znanstveno-stručnoga bavljenja. Polaznici Seminara pristižu iz sedamnaest zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Francuske, Islanda, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Ujedinjenoga Kraljevstva i Ukrajine.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u trinaest različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika te obrađivati jezikoslovne, književne i kulturološke teme. Proseminarska je nastava dvodijelne strukture, što je posebnost ovogodišnjega programa – pet proseminara održava se u okviru prvoga, pet u okviru drugoga tjedna Seminara. Uz njih će polaznici pohađati znanstvena predavanja tematski usmjerena na središnju temu Seminara – Prožimanja u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Predavači na Seminaru bit će ugledni sveučilišni profesori iz Hrvatske i inozemstva: Evelina Rudan, Tomislava Bošnjak Botica, Katja Radoš-Perković, Ivan Botica, Nikica Gilić, Oksana Timko Đitko, Cvijeta Pavlović, Katica Krešić, Natka Badurina, Maša Grdešić, Dragan Damjanović i Karel Jirásek.

Kulturna zbivanja predviđena su za popodnevni i večernji dio Programa. Za polaznike su organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na Elafitsko otočje, Lokrum i u Cavtat. Na Filmskoj večeri bit će prikazan višestruko nagrađivani hrvatski film Sigurno mjesto Jurja Lerotića. Gosti će Književne večeri biti Boris Senker i Cvijeta Pavlović, a gosti Umjetničke večeri Miro Gavran i Mladena Gavran. Kazališni dio Programa odvijat će se (i) u okviru Dubrovačkih ljetnih igara, i to predstave Sjetne žene raguzejske redateljice Dore Ruždjak Podolski. Održat će se i radionica na mrežnome korpusu, koju će voditi Karel Jirásek, stručnjak s Filozofskoga fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu.
Tijek 51. seminara moći će se pratiti na mrežnim stranicama Škole, u rubrici Seminarski dnevnik. Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji su seminar organizirali Iva Nazalević Čučević, voditeljica Škole i voditeljica jezikoslovnoga bloka, Goranka Šutalo, zamjenica voditeljice, Marinela Aleksovski, programska tajnica, te Suzana Coha, voditeljica književnoznanstvenog i kulturološkog bloka.

Organizaciju 51. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu te Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.
Knjige su za 51. seminar donirali Matica hrvatska, Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Hrvatska sveučilišna naklada, a filmsku je građu osigurala produkcijska kuća Pipser.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA