Konzervatorski i restauratorski radovi na obnovi vrijedne kulturne baštine

MINISTARSTVO KULTURE OSIGURALO 3,9 MILIJUNA
  
Za područje Požeško-slavonske županije ove je godine Ministarstvo kulture za program obnove nepokretnih Kulturnih dobara osiguralo 2,8 milijuna kuna. Uz to osiguralo je i oko 700 tisuća kuna za investicijske potpore, te 420 tisuća kuna za obnovu pokretne kulturne baštine.
  
Na području Požeštine prema riječima Žarka Španičeka, pročelnika konzervatorskog odjela u Požegi sada su u tijeku brojni radovi na obnovi kulturne baštine, a među najznačajnijima svakako su radovi na obnovi i restauraciji župne crkve svetog Augustina u Velikoj.
  
- Radi se o velikom zahvatu na iznimno vrijednoj crkvi, no koja je kroz proteklo razdoblje bila vrlo zapuštena. Pred nama je jedan sustavan višegodišnji projekt obnove koji obuhvaća i građevinske, konzervatorske i restauratorske radove. Sami su radovi dobro krenuli zahvaljujući dobroj organizaciji, sredstvima Ministarstva kulture, ali i sredstvima same župe. Ove je godine Ministarstvo kulture za restauratorske radove osiguralo 200 tisuća kuna. Tu je najvažnija obnova zidne treske na vanjskom južnom pročelju crkve. To je nešto što je na našem području jedinstveno jer imamo freske unutar crkava, no ovdje imamo sačuvanu jednu tresku na vanjskom plastu crkve, na južnom pročelju koja je izložena svim vremenskim prilikama i zato je ministarstvo to prepoznalo kao prioritet - kaže Španiček dodajući kako su već izvršeni i neki radovi u unutrašnjosti crkve. Dovršava se i obnova sakristije, te obnova svetišta crkve koje će dobiti jedan sasvim novi izgled. Isto tako u tijeku su i drugi radovi u unutrašnjosti crkve a pripremljena je i krovna građa za iduću godinu.
 
Među projektima pri kraju su i restauratorski radovi na kapeli svetoga Roka u Požegi koje izvodi restauratorska radionica “Gilda“, a koja se odnosi na konzervaciju i restauraciju oslika iz 19. stoljeća unutar kapele svetog Roka. Sama je kapela iz 18. stoljeća, a oslik je sekundarni sloj i nije izvorni, nego datira iz kasnijeg vremena. No kako je likovno vrlo zanimljiv jednim dijelom ćemo ga prezentirati. Za tu je namjenu ministarstvo osiguralo 80 tisuća kuna i to je nastavak radova od prošle godine. U Požegi također imamo radove u svetištu crkve svetog Duha. Oni podrazumijevaju obnovu dvaju pilastera u svetištu koji su otučeni kada je stavljan tirolski oltar, a koji je zamijenio izvorni. Uz to napravljeno je i idejno rješenje za novi postav oltarne pale - kaže Španiček.
 
Uz to Ministarstvo kulture 200 tisuća kuna osiguralo je i za radove na svetištu i sakristiji barokne crkve sv. Jurja unutar kompleksa staroga grada u Kaptolu, te isto toliko i za radove na starom gradu u Velikoj.
 
- Završeni su radovi na kapeli svetog Mihovila u Ratkovici, jednoj izuzetno vrijednoj srednjovjekovnoj crkvi. Uz to radi se i na zaštiti kurije Kušević u Kuzmici, gdje je stanje bilo izuzetno alarmantno budući da je prijetilo urušavanje krovišta. Zato je još lani pokrenut program obnove krovišta, a ove se godine to nastavlja. U kontaktu s vlasnikom objekta, gradom Pleternicom znamo da je u tijeku definiranje buduće namjene toga vrijednog objekta. U sklopu samog objekta je i vrlo impresivan, prostran, zasvođeni podrum, te drugi vrlo lijepi prostor. Ta zgrada na žalost još nije dovoljno poznata, te to otvara i potrebu i nužnost da se kroz daljnja istraživanja i kroz izradu kompletne projektne dokumentacije koja će biti nužna za jednu sustavnu obnovu, da se zapravo ta zgrada detaljnije upozna - zaključuje Španiček. (V.Re.)
 
KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA, 02.09.2010.