Sastanak s intendatima

Obuljen Koržinek: Veseli ogroman interes publike za kazališta

Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati suradnje nacionalnih kazalista u okviru K-HNK u 2023. godini

 Goran Mehkek/Cropix
Osim planova za ovu godinu, na sastanku se govorilo o pozitivnim učincima primjene novog Zakona o kazalištima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je nakon sastanka s intendantima nacionalnih kazališta, da veseli ogroman interes publike, ne samo za redovite programe, nego i suradnje i koprodukcije u okviru konzorcija K-HNK, za što su sredstva skoro dvostruko povećana.

Osim planova za ovu godinu, na sastanku se govorilo o pozitivnim učincima primjene novog Zakona o kazalištima. "Programska sredstva rasla su oko 20 posto, a kada govorimo o K-HNK povećanje je 87 posto", rekla je Obuljen Koržinek u srijedu na konferenciji za medije u zagrebačkom HNK.

"Cilj nam je bio osigurati sigurnost i mandatno financiranje, da se kandidatima za intendante ono s čime se prijave bude osigurano za cijeli mandat", dodala je, najavivši da će sukladno Zakonu s osnivačima i kazalištima potpisati trostrane ugovore.

Uz mandatno financiranje i novi način izbora kao dvije važne teme riješene tim zakonom izdvojila je što umjetnici već nakon četiri godine mogu dobiti ugovore na neodređeno te mehanizme beneficiranog radnog staža, odnosno prekvalifikacije za baletne umjetnike i umjetnike u operi. "Tu se, posebno u zagrebačkom HNK, već vide rezultati, gdje je ansambl pomlađen s tridesetak novih mladih plesača", rekla je.

Dodala je kako su za ovu godinu, u odnosu na prošlu, za izvedbene umjetnosti sredstva povećano za oko 40 posto u ukupnom iznosu, a vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Podsjetivši kako je Ministarstvo prije Nove godine objavilo sve rezultate financiranja, ministrica je pozvala gradove koji to još nisu napravili, osobito velike, da ispune tu svoju zakonsku obvezu.

Iva Hraste Sočo, intendantica zagrebačkog HNK gdje se konferencija održala, zahvalila je Vladi i Ministarstvu kulture što je omogućilo da se zagrebački HNK ekstrahira iz Zakona o plaćama čime će se ispraviti desetljetna nepravda da umjetnici u tom kazalištu imaju manje plaće od drugih zagrebačkih kazališta.

Nastavak izgradnje druge scene HNK, s 15 milijuna eura iz proračuna ocijenila je povijesnim iskorakom za program HNK i cjelokupnu kulturnu scenu, izrazivši nadu da će biti gotova 2025.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević smatra kako je K-HNK povijesna i epohalna platforma za koju se nada da će se i dalje razvijati te da će budući intendanti surađivati intenzivnije, kompleksnije i ambicioznije nego što se to dosad ikada moglo.

"Prošlo je nešto manje od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o kazalištima, a znamo što se sve o njemu pričalo i kako se provodila negativna kampanja. Nije se dogodio nikakav potres, već se nacionalna kazališta regeneriraju", ustvrdio je.

Intendantica HNK Varaždin Senka Bulić rekla je kako veći budžet otvara niz kreativnih suradnji koje inače ne bi bile ostvarive, i tu nije riječ o novcu koji samo održava nego i stvara umjetnike i sve bolje projekte.

"Imamo puno praizvedbi, uz klasike potičemo i mlade autore, nismo zatvorena cjelina nego ovim poticajima postajemo sve širi i otvoreniji da postanemo kazalište za narod i građane", naglasila je.

Intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham složio se s prednostima platforme, najavivši koprodukciju sa splitskim HNK "Snježna kraljica" koja bez dodatnih poticaja ne bi bila izvediva.

"U Osijeku je veliki interes za gostovanjima svih nacionalnih kazališta jer smo malo na rubu zbivanja, nije jednostavno zbog jedne predstave potegnuti do drugih gradova, a ovako najbolje što imamo u hrvatskom teatru možemo dovoditi u svoje matične kuće", dodao je.

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić rekao je da su konačno uspjeli sanirati svoje minuse i završiti sezonu u plusu od preko 150 tisuća eura pa očekuju stabilnu 2024. godinu.

"Veliki doprinos dao je K-HNK koji je na pravi način spojio nacionalne kuće i intendante, u poslovnom i prijateljskom smislu, a naša publika ima priliku vidjeti što se događa u drugim kazalištima", ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:37