U crkvi svetog Blaža 290 relikvija različitih svetaca

VODNJAN VAŽNO MJESTO U HODOČASNIČKOM ITINERARU 
     
 
Prije više od 190 godina dio relikvija pred opasnostima Francuske revolucije prenesen je iz Venecije u Vodnjan. Tako se danas Vodnjan, osim vrsnih maslinovih ulja i vina, može pohvaliti i s 290 relikvija različitih svetaca što je 2004. godine i dokumentirano knjigom "Galerija velikana". Tolikim ih se brojem može podičiti još jedino Rim.
    
 Vodnjanske relikvije svetaca su iz čitavog područja rimskog carstva. Poznate Vodnjanske mumije – zbirka tjelesa crkvi Sv. Blaža - Vodnjan čine jedinstvenim hodočasničkim mjestom na Jadranu, ali i u svijetu. Hodočašćenje je  bilo znatno rijeđe u vrijeme ateističke promidžbe. Posebno je zaživjelo krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, od kada je vodnjansko svetište posjetilo 210.000 posjetitelja, od čega polovica školaraca i studenata iz svih krajeva svijeta. Vodnjanština ima i velik broj crkava, pedesetak, a Grad ih u suradnji s Ministarstvom kulture, svake godine nekoliko obnavlja. Veliko je to bogatstvo, ali i obaveza, veli nam gradonačelnik Klaudio Vitasović kojega smo upitali na koji će način promovirati Vodnjan i zaštititi njegovu bogatu kulturnu baštinu. "Sakralni ili hodočasnički turizam jedan je od većih planova Vodnjana. Na tome radimo kako bismo sljedeće godine ovdje doveli velik broj hodočasnika", kaže Vitasović.
   
Iako Vodnjan već sada ljeti posjećuju tisuće vjernika, Vitasović dodaje da bi se dodatnom promocijom Vodnjana u vjerskom smislu, zaštitila i predstavila njegova baština, a na prvome mjestu relikvije Sv. Blaža. Inače, zvonik te crkve najviši je u Istri, visok je 60 metara.
  
PAOLA ALBERTINI
 
VJESNIK, 22.02.2010.