Vinkovčani su dobili novu zgradu gradske knjižnice

22.07.2023.

07:00

Autor: Željka Živković, Vesna Ljubo/Dnevnik/HRT

Moderna vinkovačka knjižnica koja će ubrzo imati čak 160 tisuća knjiga, od danas je ponos najstarijeg naselja u Europi.

Godinama je knjižnica djelovala u nefunkcionalnom prostoru, a sada je tu suvremena ustanova primjerena potrebama i zahtjevima dvadeset prvog stoljeća.


- Imamo najljepšu, najmoderniju, najveću knjižnicu u Republici Hrvatskoj koja će biti na ponos svakome Vinkovčaninu, ali i biti simbol zajedništa, simbol ponosa jednog Slavonca, jednog Vinkovčanina i biti ukras gradu Vinkovcima, ističe Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.


Nova knjižnica, vrijedna šest i pol milijuna eura, prostire se na tri etaže, odnosno četiri tisuće petsto četvornih metara. Bit će to mjesto učenja, susreta, uživanja i znanja.


- Danas u suvremenom društvu, ona je sve. Ona je dnevni boravak gdje mogu boraviti djeca, mladi, stari, svi oni koji žele se kulturno uzdizat, učiti, provoditi svoje slobodno vrijeme, rasti, odrastati i sve to u knjižnici, govori Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.


U prostoru opremljenom najmodernijim informatičkim sustavima, organizirat će se i predstavljanja knjiga, izložbe, kreativne radionice, pa će kulturni život grada postati još življi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!