Knjižnica i čitaonica Pitomača uskoro kreće u rekonstrukciju zgrade: Nova fasada, stolarija, a i nova oprema

Knjižnica i čitaonica Pitomača uskoro kreće u zasluženu obnovu odnosno u projekt rekonstrukcije zgrade za koji im je od strane Ministarstva kulture i medija osigurano 20 tisuća eura. Posljednje veliko preuređenje je knjižnica imala prije više od dvadeset godina, kada je i preselila na sadašnju lokaciju na Trgu kralja Tomislava, a sada je opet čeka velika rekonstrukcija.

–Aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt su toplinska izolacija vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije, oprema unutrašnjosti novim knjižnim regalima, izložbenim panoima i pokretnim ljestvama s platformom. Toplinska izolacija vanjskog zida odradit će se s fasadnim stiroporom klase EPS 70, debljine 15 cm. Postojeća vanjska stolarija zamijenit će se sa staklenim stijenama sa 6 komornim profilima s tri brtve ojačane aluminijskom jezgrom – objasnio je Marinko Barčan, vršitelj dužnosti ravnatelja Knjižnice i čitaonice Pitomača. 

Uskoro će potpisati i ugovor nakon čega kreće provedba nabave i izvođenje radova, a projekt će se realizirati u periodu od osam mjeseci od dana potpisa ugovora.

-Očekivani rezultati realizacije programa su smanjenje troškova poslovanja knjižnice i čitaonice zbog osiguranja energetske učinkovitosti, povećanje dostupnosti knjižnog fonda zbog dodatnih polica te osiguranje ugodnijeg prostora za korisnike. Knjižnica i čitaonica je jedina javna knjižnica na području općine Pitomača, ali i okolnih jedinica lokalne samouprave, stoga je realizacija projekta značajna za razvoj kulturnog života na ovome slabije razvijenom ruralnom području – rekao je M. Barčan i dodao da će na kraju investicija sigurno biti veća od iznosa sredstava koje je odobrilo Ministarstvo, a ostatak će sufinancirati osnivač odnosno Općina Pitomača.

Knjižnica i čitaonica Pitomača danas ima više od 600 aktivnih članova, a na više od 200 kvadratnih metara prostora, ondje se može pronaći i 23 tisuće naslova knjiga, slikovnica i ostalih sadržaja. Kroz cijelu godinu Knjižnica provodi brojne aktivnosti te nudi sadržaj za sve generacije.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content