Čitalačka pismenost - bitna vještina koja utječe na naše zdravlje

23.11.2023.

07:04

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/HRT

Nekad su nam prije spavanja čitali roditelji ili bake i djedovi. No danas od 1000 ispitanika to radi tek 2 posto. Zato je tu Nacionalni program poticanja čitanja od najranije dobi "Rođeni za čitanje". Jer sa slikovnicom možete pratit psihomotorički razvoj djeteta.

- Zovem se Nikol Šlingar, idem 4f razred i ooooooooobožavam čitati, rekla je Nikol, koja je viceprvakinja države u čitanju naglas.

Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje. Poticanje čitanja od najranije dobi - "Rođeni za čitanje", koje je prije 15 godina pokrenula dubrovačka pedijatrica, od lokalnoga je postalo Nacionalni program.

- Zato što djeca od 6 mjeseci već razumiju značenje pojedinih riječi, a u dvosmjernoj komunikaciji taj rječnik se značajno obogaćuje pa djeca kojima se čita barata sa 2,3 puta više riječi u toj najranijoj dobi nego ona kojima se ne čita, objasnila je Marija Radonić, stručna suradnica Ministarstva kulture i medija na projektu "Rođeni za čitanje".

U Nacionalni program uz pedijatre i odgojitelje uključile su se i knjižnice.

- Trebalo bi još stručno osposobljavanje knjižničara da bi mogli radit sa malom djecom. Isto tako organiziranje posebnih kutaka koji bi bili za malu djecu. Sve ovisi o standardima knjižnica i koliko knjižnice imaju prostora koji zadovoljava za razvijanje takvih programa, rekla je Marijana Leventić, Dubrovačke knjižnice.

Vjerovali ili ne, iako je promocija čitanja posljednjih godina prisutna u javnosti, prema istraživanjima svako treće dijete u Hrvatskoj nema slikovnicu.

U prosjeku godišnje se rodi 36.000 djece - i svako će dobiti slikovnicu - čak 4 do odlaska u školu. U sklopu Nacionalnog programa tiska ih Ministarstvo kulture i medija i dostavlja svim pedijatrijskim ordinacijama diljem zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!