HRT na gradilištu koje polako otkriva novu vizuru ''druge scene HNK''

21.10.2023.

20:27

Autor: Maja Njirjak/I.Z./Dnevnik/HRT

Obnova od potresa u Zagrebu donijela je i neka nova rješenja za stoljetne probleme gradskih institucija. Među njima je HNK Zagreb. Otkad je izgrađen 1895., jednu pozornicu dijele tri velika ansambla, što je za učestale probe bila velika zapreka.

To bi trebala riješiti druga, nova scena u Adžijinoj ulici, u kojoj su dosad bile radionice i skladište fundusa. Ekskluzivno smo prošetali gradilištem koje polako otkriva novu vizuru ''druge scene HNK''.

Scena istih gabarita


Nekada ulaz u austrougarsku konjušnicu, a danas ulaz u novu, drugu scenu HNK.

- Mi se nalazimo na ulazu ove centralne zgrade, koja je prva nastala na ovom terenu. I nju smo zadržali kao prolaz do te druge scene, rekao je voditelj projekta Lui Giaschi, dipl. ing. građ.

Put je ovo za publiku, a ovaj će vanjski međuprostor nestati. Jer kopat će se do temelja i rupa za orkestar. Staro skladište planira se rušiti 2024. godine, kako bi se napravila nova, druga scena HNK. U nju će na teleskopskim sjedalicama stati tristo gledatelja. Namijenjena je i za probe.

- Bitno reći da će scena biti istih gabarita, kao scena u velikoj dvorani, samo će gledalište biti nešto manje. Ono što zanima sve hoće li biti tu svi, hoće, sva tri ansambla, zato je previđeno kopanje i orkestralne rupe, naglasila je intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo.

Primarna joj je zadaća - postavljanje scenografije. Kroz prolaz. 

Prva konstrukcijska faza obnove je gotova


- One se u radionicama prije pripremljene ovdje montiraju, da se vidi cjelina te kulise, treba li dorada ili ne, i nakon toga ide na transport u glavnu zgradu, poručio je Giaschi.

Već sada se vide i obrisi radionica, koje će i javnost s galerije uživo promatrati.

- I kako nastaje ta scenografija koju u kazalištu, navečer vidite kao gotovu, djeca, turisti - a to prakticiraju i europska kazališta, dodao je voditelj projekta Giaschi.

Prva konstrukcijska faza obnove oštećenja od potresa je gotova. U iznosu od deset milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

- S obzirom na to da su omjeri takvi da je 51 posto u vlasništvu države, financira se kroz nacionalna sredstva i to je neki plan i za budućnost. Plan - I druga scena i obnova depoa bude gotova kroz 2025., rekla je intendantica HNK u Zagrebu.

Malo je poznato da su na sedam tisuća četvornih metara popravljani i vojni avioni, a u neposrednoj blizini stadiona u Kranjčevićevoj - zgoditke će postizati i umjetnički ansambli.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!