Kultura
12. NATJECANJE PAPANDOPULO

Mladi glazbenici pokazali talent i univerzalni jezik
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Neki će laureati nastupiti na Danima Milka Kelemena u Slatini, gdje se u listopadu obilježava 100. obljetnica njegova rođenja

Održano je 12. izdanje hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, koje se bavi klasičnom glazbom, a posebno je značajno zbog toga što pobjednici nerijetko naprave bogate međunarodne karijere.



Velika iskušenja


To samo dokazuje koliko je zahtjevno i koliko natjecatelji nauče tijekom borbe za prestižnu nagradu, koja s razlogom nosi ime jednog od najvećih hrvatskih skladatelja i dirigenata. Natjecanje Papandopulo godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te da se pripreme za međunarodna natjecanja.

I ove godine, kao prethodne tri, održan je online prednatjecateljski krug pod nazivom Virtualni uzmah, te su svi kandidati u prijavi za natjecanje pozvani da pošalju i videosnimku izvedbe djela hrvatskoga skladatelja prema vlastitom izboru. Online gledatelji i slušatelji odazvali su se u izuzetno velikom broju, te je skupljeno gotovo 20.000 glasova za 24 prijavljena kandidata, a najveći broj glasova dodijelili su violinistu Leonu Kormanu za izvedbu "Dva nokturna" Dore Pejačević, violistici Tonki Philips za izvedbu "Monodije" Miroslava Miletića i violončelistici Sari Čano za izvedbu vlastite skladbe "Laylat fi Duat". Profesionalna AV snimka će im pomoći u daljnjem profesionalnom usavršavanju. Ove godine prijavljeni kandidati natjecali su se u tri discipline - violina, viola i violončelo.

- Želim čestitati svim sudionicima natjecanja koji su u pet dana prošli ogromna iskušenja, za koja većina ljudi koja se bavi glazbom zna što su. U tri kruga izveli su razne zahtjevne nastupe, a ta se iskušenja pamte cijeli život. Ta iskušenja nas dovode u posebno stanje svijesti i čine nas umjetnicima. Pokazali su talent i univerzalni jezik, ali i da nije najvažnije pobijediti, nego što je moguće više sudjelovati i biti dio ove velike zajednice. Osjećam da smo privilegirani što smo slušali ovakvu generaciju - kaže predsjednik natjecanja Goran Končar.

Finalisti natjecanja su nagrađivani tek nakon svojih sjajnih izvedbi, u kojima je uživala publika okupljena u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Finalisticama kategorije violina, Jani Palac i Luciji Kaplowitz, uručene su diplome za sudjelovanje u finalu. To znači da je dodijeljena samo jedna nagrada, a to je treća nagrada Leonu Kormanu. Prva i druga nagrada nisu dodijeljene.

U kategoriji viola treću nagradu osvojila je Lucija Marinović, drugu nagradu osvojila je Tonka Philips, a prvu nagradu osvojila je Dagmar Korbar. U kategoriji violončela zbog vrlo visokog nivoa kandidata bilo je čak četvero finalista - a to su Karla Jelena Miličević, Hana Rabadan, Sara Čano i Vid Krpan. Treću nagradu osvojili su Karla Jelena Miličević i Vid Krpan, drugu nagradu osvojila je Sara Čano, a prvu nagradu osvojila je Hana Rabadan.

Prvi put oboa


Uz novčane i posebne nagrade laureati su osvojili i koncertne nastupe. Koncert prvonagrađenih uz Simfonijski orkestar HRT-a osvojili su Dagmar Korbar i Hana Rabadan, koncert u Ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj osvojila je najmlađa natjecateljica Hana Rabadan, a netko od laureata nastupit će na koncertu na Danima Josipa Klime u Varaždinu 13. ožujka 2024. i na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini, gdje se u listopadu ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja Milka Kelemena.

Posebna priznanja za nesebičan rad i suradnju s natjecateljima dodijeljena su Renati Hil, Nadiji Varga Modrić, Domagoju Guščiću i Tiboru Nagliću, umjetničkim suradnicima bez kojih ne bi bilo moguće uspješno ostvariti natjecanje.

Natjecanje Papandopulo organizira UNISON, hrvatski glazbeni savez, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Ureda za kulturu Grada Zagreba. Sljedeće, 13. natjecanje Papandopulo održat će se u veljači 2025., a okupit će kategorije drvenih duhača - flautu, klarinet i saksofon te prvi put obou i fagot.

Tanja Kvorka
POSEBNE NAGRADE U SVAKOJ KATEGORIJI
Program je imao i posebne nagrade koje je dodjeljivao žiri za svaku od kategorija. Odlukom žirija Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora osvojili su violinistica Jana Palac za izvedbu skladbe “Improvizacija” Borisa Papandopula, violistica Dagmar Korbar za izvedbu “Sonate za violu i klavir” Borisa Papandopula te violončelistica Sara Čano za izvedbu skladbe “Rapsodia concertante” Borisa Papandopula.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike