Gdje je optimalni model podzemnog grada?

U LABINU TRAJE ARHITEKTONSKA RADIONICA "GRADNJA KOPANJEM"
 
 
"Gradnja kopanjem", četverodnevna međunarodna arhitektonska radionica, koja se u organizaciji Labin Art Expressa održava u KUC-u Lamparna, tijekom jučerašnjeg drugog dana održavanja na programu je imala rasprave o Industrijskoj arhitekturi u Istri kao jednom od vrhunaca europske avangardne arhitektura s početka prošlog stoljeća, njemačkim iskustvima u revalorizaciji rudarske industrije i trodimenzionalnom modeliranju budućeg Podzemnog grada 21.
 
Svrha skupa na kojemu sudjeluje petnaest stručnjaka iz Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, BiH i Hrvatske je uspostaviti interdisciplinarnu zajednicu koja će u sljedećih godinu dana tražiti i na kraju predložiti optimalan model pretvorne bivšeg rudnika u turističku atrakciju. Očekuje se da će takav prijedlog uređenja podzemnog grada - "živućeg" umjetničkog djela u neprestanom nastajanju sa snažnim kulturnim, tehnološkim i društvenim utjecajem, postati integralni dio novog prijedloga prostornog uređenja Labina.
 
Sudionici su rudnik u Raši i njegove nadzemne objekte obišli u utorak, a danas se nastavljaju prezentacije i razmjene ideja. Najbolja rješenja i skice bit će predstavljene sutra u 19 sati. Radionica će biti okončana koncertom pulske grupe Dogma.
 
"Gradnja kopanjem" održava se u suradnji sa zagrebačkim Institutom za istraživanja u arhitekturi Platforma 9,81, koja je izradila smjernice Arhitektonsko-urbanističkog projekta Podzemni grad 21, a uz financijsku potporu Grada, IŽ-a, Ministarstva kulture, Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, Europske komisije i Europske kulturne zaklade. R.S.
 
GLAS ISTRE, 06.05.2010.