StoryEditorOCM
KalelargaZA KULTURNA DOBRA

Ministarstvo kulture i medija Zadarskoj nadbiskupiji dodijelilo gotovo 200 tisuća eura, Gradu Zadru 86 tisuća...

Piše I.I.
10. ožujka 2023. - 18:27

Na Javnom pozivu za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara odobreno je ukupno 35 programa s područja Zadarske županije. Tako će se iz Ministarstva kulture i medija u Zadarsku županiju "sliti" gotovo milijun eura. 

Gradu Zadru su odobrena tri prijavljena programa te su od ministarstva dobili preko 86 tisuća eura: Utvrda Forte koja se nalazi u Perivoju Vladimira Nazora (39.816,84 eura), Ruševine crkve sv. Stošije na Puntamici (26.544,56 eura) i arhitektonske elemente u perivoju "Sfinga" (19.908,42 eura). 

Grad Zadar je u proračunu za 2023. godinu osigurao i vlastita sredstva za obnovu, kako za svoja tri prijavljena i odobrena programa, tako i za sanaciju pročelja Palače Ghirardini.

Osim odobrenih sredstava Gradu Zadru, odobrena su sredstva i drugim prijaviteljima za nepokretna kulturna dobra unutar kulturno povijesne cjeline na kojima se tijekom godine očekuju konzervatorsko-restauratorski radovi obnove: Narodnom muzeju Zadar za Gradsku stražu, Ogranku Matice Hrvatske za Palaču Ghirardini te Župi sv. Stošije za Katedralu sv. Stošije.

Zadarska nadbiskupija i njene župe su iz ovog poziva dobile ukupno 193.108 eura za crkvu Sv. Ambroza (Nin), crkvu porođenja BDM Zadarska nadbiskupija (Novigrad), crkvu Marijina Uznesenja (Pag), crkvu sv. Pelegrina (Savar), te crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i crkvu sv. Šimuna u Zadru.

Eparhija Dalmatinska dobila je preko 140 tisuća eura za Crkvu Sv. Prepodobnog Lazara SPC u Hrvatskoj, ostatke crkve crkve sv. Marka u Donjem Karinu, Manastir sa crkvom Uspenja Bogorodice u Krupi i zgradu Crkvene općine u Zadru.

U Zadarskoj županiji odbijena su dva programa, onaj Općine Novigrad za Tvrđavu "Fortica" i Općine Tkon za Crkvu sv.Tome Apostola. 

25. travanj 2024 00:25