Kuća Lovrenčić na Gornjem gradu novi dom Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

01.12.2023.

20:00

Autor: Tamara Džebić Šaljan/B.B.B./Dnevnik/HRT

Kuća Lovrenčić na Gornjem gradu nova je lokacija Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti. Nakon niza godina podstanarstva jedan od naših najposjećenijih muzeja preselit će se u vlastite prostore. Nakon završene konstrukcijske obnove slijedi cjelovita.

Kuću Lovrenčić na uglu Demetrove i Basaričekove ulice na Gornjem gradu Ministarstvo kulture i medija 2019. dodijelilo je Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. Zgradu koja je bila u veoma lošem stanju potres je dodatno oštetio, no konstrukcijska obnova završena je u roku.

- Ova investicija prema sadašnjim procjenama oko dva milijuna eura iz Fonda solidarnosti, oko osam milijuna eura do kraja cjelovite obnove i stalnog postava. Zadnji rok za završetak je 2026. godine. S obzirom da je projekt stalnog postava završen, očekujemo da će se to realizirati istovremeno, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Obnova pod nadzorom Hrvatskog restauratorskog zavoda


Izazovi obnove, pod nadzorom Hrvatskog restauratorskog zavoda, su golemi.

- Zapravo najveći izazov je da uz minimalnu intervenciju u postojeću povijesnu građevinu unijeti sve one komocije na koje smo mi danas navikli, rekao je Boris Mostarčić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda.

- Kuća Lovrenčić vrlo je neobičnog tlocrtnog rasporeda i upravo smo radeći projekte i konstruktivne i cjelovite obnove i u najvećoj mjeri smo htjeli sačuvati i konstrukcije i oblikovanja građevine, dodala je Ana Škevin Mikulandra, voditeljica odjela za graditeljsko naslijeđe.

Jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja


Muzej naivne umjetnosti jedan je od najposjećenijih zagrebačkih muzeja koji u najvećem postotku, od čak 90 posto, posjećuju stranci. Novi postav trebao bi to promijeniti.

- Mi smo osmislili budući stalni postav i rad samog muzeja na puno širi način. Mi se ne odričemo naivne umjetnosti, ona je tu i po njoj smo poznati i u svijetu, međutim unutar naive postoji još i autsajderska umjetnost i vizionarska i to je nešto čime ćemo se zaista baviti, ustvrdila je Nataša Jovičić, ravnateljica Muzeja naivne umjetnosti.

A dok Muzej čeka svoj novi stalni dom u kojem očekuje da će i domaća publika češće zalaziti, dvjema novim izložbama "Oho! I to je naiva" i "Ivan Picelj – S druge strane opusa" već sad pokazuje da je naiva mnogo više od naivne naracije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!