NEWS
Parenzana 2024-s
SPORTduo – s2

Bibliobus Gradske knjižnice Poreč dostavlja knjigu do vrata čitateljima

kombi 1
19.01.2024. 10:56; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Bibliobus Gradske knjižnice Poreč dostavlja knjigu do vrata čitateljima

Ako ste možda proteklih dana na porečkim cestama uočili kombi s natpisom “Do knjige u papučama”, vjerojatno vam je izmamio osmijeh na lice. Mala pokretna knjižnica na četiri kotača od 2. siječnja ove godine uveseljava brojne stanovnike, velike i male, svih porečkih mjesnih odbora.  Riječ je o novom  bibliobusu Gradske knjižnice Poreč koji građanima donosi u njihova naselja ili na kućni prag knjige koje žele posuditi i čitati.

Pokretanje bibliobusne službe kruna je velikog projekta porečke knjižnice „Na istoj strani(ci)”, koji je provodila tijekom dvogodišnjeg razdoblja u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, a koji je odobren u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva te je financiran u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, te je 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U moderno opremljenom vozilu – bibliokombiju korisnicima je dostupan bogati fond od 2.000 jedinica knjižne građe namijenjene djeci i mladima te one namijenjene odraslima. Bibliobusna služba omogućuje dostavu knjiga i na kućni prag nepokretnim i teško pokretnim osobama.

“Sigurni smo da razvoj ove nove usluge pridonosi jednakim mogućnostima za sve naše žitelje, jer od sada do knjige mogu doći i u papučama, a lijepa pisana riječ puno je bliža onima koji su udaljeni od matičnog odjela u starogradskoj jezgri te onima koji nisu u mogućnosti samostalno do njega doći. Uistinu, knjiga uvijek sebi pronađe put”, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović.

Pokretna knjižnica obilazi  20 stajališta u naseljima Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar Porat, Fuškulin, u blizini škola i vrtića, bolnice, Doma za starije i nemoćne te nekoliko gradskih punktova, svako od njih dvaput mjesečno, i to utorkom i četvrtkom, po točno utvrđenom rasporedu. Članstvo za korisnike bibliobusa je besplatno, a najbliže stajalište može se pronaći na karti [1] dostupnoj na web stranici Gradske knjižnice Poreč.

Bibliokombiju veselih boja najviše su se obradovala djeca koja ga uzbuđeno sa svojim odgojiteljicama čekaju u blizini vrtića. “Ova mala putujuća knjižnica donijet će mnogo radosti, jer osim knjiga, realizirat ćemo i brojne druge usluge i kulturne sadržaje.

Važnost bibliobusne službe od velikog je značaja za društvenu zajednicu u kojoj djelujemo. Omogućeno nam je da ostvarimo brojne nove susrete koji se možda nikada ne bi dogodili, a ja vjerujem da će se ostvariti i brojne lijepe suradnje. Nekim će ljudima susret s knjižničarima donijeti puno radosti i novosti, jer su im možda to jedini dodiri s društvenim i kulturnim događanjima”, nastavila je Zović.

“Oduševljena sam, jako, jako, presretna sam da sada moje dijete i samo može otići po novu knjigu i ne mora me čekati da ga vozim u centar grada. Kombi je prelijep i ono što mi se posebno svidjelo je taj kontakt knjižničara i korisnika. Moje je dijete u tih nekoliko kvadrata naučilo tako puno i upoznalo se s nekim novim žanrovima. Svima sam preporučila da se učlane”, rekla nam je gospođa Milka, majka jedanaestogodišnjeg dječaka Vuka, na stajalištu u Novoj Vasi. Puno razloga da i vi zavirite u ovaj mali svijet koji će vam zasigurno otvoriti nove vidike i oplemeniti vašu svakodnevnicu. A ne morate ni obuti cipele, sada do knjige možete doći u papučama.

 

GRADSKA KNJIŽNICA POREČ/ GRAD POREČ-PARENZO

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email