StoryEditorOCM
Baštinaoko 66.000 eura

Iz resornog ministarstva još novca za obnovu bogate spomeničke baštine Šibenika

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2023. - 10:23

Ministarstvo kulture i medija Društvu za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac‘ za projekte dodijelilo još 66.361,40 eura, ili pola milijuna kuna, izvijestili su iz ‘Jurja Dalmatinca‘.

- Među odobrenim programima financiranja zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u 2023.godini, koje dodjeljuje Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, našla su se i dva projekta našeg Društva  -  snimanje blokova gradske jezgre i obnova portala.

Društvo je za oba projekta ukupno dobilo 66.361,40 eura (pola milijuna kuna) i time nastavlja s arhitektonskim i geodetskim dokumentiranjem graditeljskog fonda povijesne jezgre Šibenika te planiranom obnovom 94 portala.

Podsjetimo, od 2017. godine, otkad Društvo provodi projekt snimanja blokova u staroj gradskoj jezgri, snimljeno je 10 njezinih blokova što iznosi 21 040 četvornih metara bruto površine.

Prošle godine Društvo je pokrenulo još jedan vrijedan projekt – "Juraj obnova", a cilj mu je u povijesnoj jezgri obnoviti 94 najvrjednija portala koje je odabrao Konzervatorski odjel u Šibeniku, među čak 494 portala različitih stilskih vrijednosti. Projekt je tim vrjedniji jer na njemu zajednički surađuju Društvo, Hrvatski restauratorski zavod i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu. Radi prikupljanja sredstava za obnovu portala organizirana je i donatorska večer u Zagrebu, a sada je projekt prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija. Ove je godine planirana obnova 15 – 20 portala, a Društvo je dosad obnovilo 9 arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri Šibenika, među njima i šest portala.

Stoga nam je iznimno drago što su naš trud koji pokreće ljubav prema šibenskoj povijesnoj baštini prepoznali i u Konzervatorskom odjelu i u resornome ministarstvu te im ovom prigodom još jednom zahvaljujemo na svesrdnoj podršci našim nastojanjima za čuvanje i obnovu bogate spomeničke baštine našega grada- kazali su iz Društva ‘Juraj Dalmatinac‘

19. travanj 2024 10:45