Obnovljen vrijedan reljef

U petak 26. veljače javnosti je predstavljen obnovljeni reljef Marije s Isusom, rad talijanskog umjetnika Antonija Rosselinija iz 15. stoljeća, u kapelici sv. Marije koja pripada župi sv. Ivana Krstitelja uz samu prometnicu na Škurinjama.
   
Slični reljefi su u Trogiru, Šibeniku i Hvaru, a za obnovu riječkog trebala su proći stoljeća da bi se javnost imala prigode upoznati s njegovom vrijednošću.
   
Ministarstvo kulture uložilo je u obnovu više od 50 tisuća kuna te je i reljef proglašen zaštićenim kulturnim dobrom i jednim od vrednijih kulturnih spomenika u gradu na Rječini. Uskoro bi stručnjaci trebali krenuti u restauraciju okvira reljefa, rekao je župnik župe sv. Ivana Krstitelja Kristijan Zeba otkrivši i da su vjernici kroz povijest pokušavali i bez restauratorske pomoći sačuvati vrijedan rad talijanskog majstora koji se nalazi iza oltara zavjetne kapelice.
   
Svi zainteresirani mogu vidjeti reljef samo subotom kada se služi misa u 8 sati. Kapelica, koja se nalazi uz jednu od najprometnijih riječkih prometnica, sagrađena je u 15. stoljeću, a reljef je iz godine 1493.
    
HELENA ANUŠIĆ
  
 
GLAS KONCILA, 07.03.2010.