StoryEditorOCM
PrimorjeLIJEPA VIJEST

Žensko kolendavanje iz Smokovljana uvršteno na listu nematerijalnog kulturnog blaga Hrvatske

Piše dv
25. studenog 2023. - 22:25

Žensko kolendavanje na području župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju je uvršteno na listu nematerijalnog kulturnog blaga Republike Hrvatske na čemu je godinama radio Mato Katičić iz Smokovljana. Tu vijest objavio je na svom facebook profilu:

Dragi prijatelji i zaljubljenici u folklor dubrovačkog kraja,

punog srca, vrlo simbolično na današnji dan – na sv. Katu htio bih Vam priopćiti da je stara tradicija ženskog kolendavanja na području Stonskog primorja, točnije župe sv. Vida i Modesta Smokovljani uvrštena na nacionalnu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovim je ostvarena moja višegodišnja želja na koju sam uz brojne suradnike danonoćno radio i napokon sa velikom srećom i zadovoljstvom dočekao da se i ova naša primorska baština uz primorsko kolo "Linđo" smjesti na zasluženo mjesto.

Želio bi se ponajprije zahvalit Ministarstvu kulture i medija RH što je prepoznalo tu inicijativu, etnologinji dr. sc. Lidiji Bajuk koja je sa mnom provela nekoliko terenskih istraživanja i podnijela prijavu za zaštitu, te višem kustosu etnologu Ivici Kipri koji je svojim stručnim savjetima i pomoći oko prijave doprinio zaštiti.

Najveća zahvala ipak ide svim dragim ljudima, starim kazivačima (Kati Lepeš, Klari Vojvodić, Ivu Lepešu…,i pokojnim Kati i Matu Oblizalo, Jeli Oblizalo, Ani Morđin, Mari Katičić, Mari Asturić, Mari Šimunović, Stani Lujo) koji su kroz svoja svjedočanstva dali potvrdu još živućoj tradiciji te mojim pjevalicama i svim članovima iz KUD-a koji su uvijek bili spremni prikazat i omogućit daljnje održavanje ove naše pradjedovske tradicije…

Nazdravlje Vam sveta Kate!

27. travanj 2024 07:41