Apoksiomen je zvijezda antičke kulture na tlu Hrvatske

GRAĐA OD 12. DO 1. STOLJEĆA PRIJE KRISTA
 
Staru Grčku mnogi povjesničari smatraju temeljem kulture zapadne civilizacije. Riječ je o civilizaciji koja je neizmjerno utjecala na jezik, politiku, obrazovanje, filozofiju, umjetnost i arhitekturu modernoga svijeta.
   

FOTO: VEČERNJI LIST

   
Uz antičkoga ljepotana Apoksiomena i brončanu glavu božice Artemide kao iznimne predmete izložbe “Antički Grci na tlu Hrvatske”, publika će prvi put na jednome mjestu moći vidjeti keramiku, amfore, numizmatiku, dijelove vojne opreme, nakit, kamene natpise među kojima je najpoznatija Psefizma iz Lumbarde – sve vrhunske artefakte iz razdoblja kad su Grci nastanjivali današnje hrvatsko tlo i osnivali kolonije.
 
Grčka temelj civilizacije
 
Izložba o antičkoj Grčkoj na našem tlu otvara se večeras u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori, a uz autoricu Jasminku Poklečki Stošić, na njoj je surađivalo tridesetak istaknutih arheologa koji rade na antičkoj građi u našim najvećim arheološkim muzejima, galerijama i znanstvenim ustanovama.
 
Mnogo je vrijedne građe iz razdoblja od 12. do 1. stoljeća prije Krista posuđeno iz arheoloških muzeja u Zagrebu, Splitu, Zadru, kao i iz nekoliko privatnih zbirki.
   
- Staru Grčku mnogi povjesničari smatraju temeljem kulture zapadne civilizacije. Riječ je o civilizaciji koja je neizmjerno utjecala na jezik, politiku, obrazovanje, filozofiju, umjetnost i arhitekturu modernoga svijeta. Upravo zbog toga ova će izložba ne samo predstaviti lijepe i zanimljive izloške nego će pokazati na što su sve Grci utjecali došavši na naše prostore – prije svega u Dalmaciju i na dalmatinske otoke (Vis, Korčula, Hvar) gdje su osnovali prve kolonije, kako su se širili, koga su od lokalnog stanovništva zatekli na prostorima koje su kolonizirali te kako je tekao njihov suživot – navodi autorica izložbe J. Poklečki Stošić.
 
Izloženo 480 predmeta
 
Mnoge je od ovih 480 eksponata u Galeriji Klovićevi dvori po sobama i vitrinama postavio i rasporedio arhitekt Mario Beusan, pazeći da svaki eksponat dobije pregledno mjesto. Posebno su zanimljive grupe keramičkih vaza s crvenim ili crnim figurama, ali i male realistički oblikovane ženske glave smještene iznad ručica vrčeva i vaza.
 
Ministarstvo kulture pokrovitelj je izložbe.
 
DOROTEA JENDRIĆ
    
VEČERNJI LIST, 13.10.2010