Festival jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

23.09.2023.

19:58

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prvog dana jeseni obilježava se Europski dan jezika. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem se mogu studirati deseci jezika, održan je Festival jezika. Organizirano je više od 60 radionica, predavanja, kvizova i mini-tečajeva jezika namijenjenih svim zainteresiranima

Sve bogatstvo jezika Europe moglo se čuti u svakom kutku Filozofskog Fakulteta, pravi Festival jezika. 

- Ja sam Ema, imam 20 godina, studentica sam francuskog i švedskog jezika, rekla je Ema.

Jer, u višejezičnoj europskoj zajednici poznavanje više jezika bit će jedna od temeljnih vještina svakog stanovnika Europe koje će se poticati, u Europskoj godini vještina.

- Naglasak je na jeziku kao vještini. Jezik kao jedna od 8 najvažnijih vještina kada pričamo o zapošljivosti u EU, onda ide pismenost, pa tek onda dolaze stem, digitalna pismenost, naglasila je Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva EK u Hrvatskoj.

- Ono što nas je uvijek povezivalo je pripadnost jednom kulturnom krugu kojem je jezik i višejezičnost važna osobina. Svi smo pozvani i dužni čuvati i njegovati poučavanje, učenje jezika, korištenje jezika, razvoj jezika, istaknula je dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Svega toga nema bez kvalitetnog prijevoda pa će i mjesec hrvatske knjige biti posvećen prevoditeljima. 

- Najteže je kad govornici koji nisu navikli na konferencije, brzo čitaju s papira. Pisani jezik nije isto što i govorni, naglasila je Erna Ferenđa Luburić, akreditirana prevoditeljica za institucije EU, HDKP.

A koliko jezika znaju učenici i studenti provjerili su na kvizovima, radionicama, u školama se višejezičnost potiče i na zabavan način.

- Organizirali smo desetak fluchtrauma odnosno escape rooma i odaziv je bio jako velik, i počeli smo suradnju s druge dvije škole, rekla je Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva EK u Hrvatskoj.

- Učimo ne samo engleski jezik nego i veće i manje europske jezike, i možemo se pohvaliti našom metodikom poučavanja koja doprinosi lijepim rezultatima naših učenika, govori Ljiljana Kolar Pantalar, prof., nacionalna koordinatorica Europskog dana jezika, OŠ Čazma.

A ako se bolje razumijemo, poručili su s festivala jezika, lakše ćemo doći do zajedničkih rješenja problema.

Prvog dana jeseni obilježava se Europski dan jezika. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem se mogu studirati deseci jezika, održan je Festival jezika. Organizirano je više od 60 radionica, predavanja, kvizova i mini-tečajeva jezika namijenjenih svim zainteresiranima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!