Uz 14. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

UMIJEĆE LEPOGLAVSKIH ČIPKARICA NA UNESCOVOJ LISTI
 
U četvrtak navečer otvoren je 14. međunarodni festival čipke u Lepoglavi. Otvorio ga je župan Predrag Štromar, kao izaslanik pokrovitelja, predsjednika Republike. Do nedjelje se na nekoliko lokacija mogu razgledati izložbe čipki iz Hrvatske, Belgije, Estonije, Mađarske, Slovenije i Španjolske. Tematske izložbe, šator od čipke, predmeti iz zbirki Muzeja za umjetnost i obrt i Etnografskog muzeja iz Zagreba, uvid u idejno rješenje Ekomuzeja čipke i čipkarstva u Lepoglavi, samo su dio bogatog trodnevnog programa.
  
U petak su u lepoglavskom Domu kulture održana predavanja o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini te hrvatskim čipkama i čipkarstvu na Unescovoj listi nematerijalne baštine. Hrvatsko povjerenstvo za Unesco jedan je od pokrovitelja ovogodišnjeg festivala, kao i predsjednik RH Ivo Josipović, ministarstva kulture, turizma, poljoprivrede te Varaždinska županija i Grad Lepoglava. Lepoglavsko čipkarstvo je 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uz paško i hvarsko, uvršteno na reprezentativnu Unescovu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine. Ovogodišnje se festivalske izložbe vezuju uz temu obredne odjeće ukrašene čipkom. Španjolska sudjeluje prvi put -Museo del Encaje de Castilla y León (Tordesillas, Valladolid) predstavlja dio svoje bogate zbirke ženskih čipkanih obrednih pokrivala za glavu poznatih pod imenom mantilla.
 
Uz europske zemlje svoje čipkarstvo predstavljaju hrvatski čipkarski centri Lepoglava, Pag, Hvar, Sveta Marija, te čipkarice iz Splita koje pri Slovenskom kulturnom društvu "Triglav" izrađuju idrijsku čipku. U izložbenim dvoranama posjetitelji mogu vidjeti "Šator od čipke" autorice Akiko Sato, te primjenu lepoglavske čipke na suvremenoj modnoj odjeći. Posebnu pozornost privlači čipkana haljina poznatog modnog dizajnera Borisa Pavlina i najvrsnijih lepoglavskih čipkarica.
 
Iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt i Etnografskog muzeja za ovu priliku izvađene su obredna i krsna odjeća i oprema za djecu, te odjeća za vjenčanje i korotu ukrašena čipkama. Izloženi predmeti potječu iz 19. i s početka 20. Stoljeća. Odjevni predmeti i pribor ukrašeni čipkama vezani su uz osobe iz uglednih građanskih i plemićkih obitelji koje su imale važnu ulogu u društvenom, kulturnom i političkom životu Hrvatske.
 
KARMEN GUMBAS
 
VJESNIK, 18.09.2010.