Ministar kulture Božo Biškupić o potencijalu Rijeke

MUZEJ ISELJENIŠTVA U LUČKIM SKLADIŠTIMA
 
Tijekom nedavnog posjeta Rijeci, Ronjgima i Brodogradilištu Kraljevica ministar kulture Božo Biškupić spomenuo je i muzej iseljeništva, kao projekt kojeg bi trebalo realizirati u Rijeci.
 
- Budući da je Rijeka bila najveća hrvatska iseljenička luka, mislim da bi upravo tu bilo idealno napraviti jedan ozbiljan muzej hrvatskog iseljeništva. Sigurno ima još živih ljudi koji imaju fotografije iz starog vremena, ima puno artefakata koje bi vrijedilo prikupiti i to bi sigurno bilo vrlo atraktivno. Dio prostora povijesnih lučkih skladišta mogao bi se odvojiti upravo za tu namjenu - kazao je ministar, dodavši da je to spomenuo i u razgovoru sa županom Komadinom i gradonačelnikom Obersnelom. Pritom je podsjetio i na izvrsnu izložbu Muzeja grada Rijeke na temu iseljeništva "Merika" kojoj će, kako je najavio, Ministarstvo pomoći da se 2012. godine pokaže u Americi.
 
On je također posjetio i Konzervatorski odjel Rijeka na čijem je čelu došlo do promjena koje će -  nada se ministar - dovesti do kvalitetnije suradnje konzervatorskog odjela sa Županijom i Gradom na dobrobit baštine.
 
- Nadamo da će konačno doći do kvalitetne suradnje između Grada, Županije i našeg Konzervatorskog odjela, ali u korist spomenika kulture. Rekli smo županu da nam da prioritete, jer ako na projektima radimo zajedno onda ćemo sigurno više učiniti nego ako svaki obnavlja svoj kaštel. U tom smislu važna je dobra komunikacija, a novi pročelnik Konzervatorskog odjela kolega Željko Bistrović odaje dojam ozbiljnog čovjeka koji će sigurno biti spreman na suradnju s Gradom i Županijom – rekao je ministar Biškupić.
 
- Rijeka je veliki grad i cijela ova regija ima puno spomenika kulture, samo što mnogi nisu ni vrednovani, a naša uprava još puno toga treba vrednovati i zaštititi, i pojedinačno i cjeline. Zbog nekih nesporazuma mi smo u Rijeci imali čak i sjednicu Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, da pokažemo da imamo volju i želimo da se to sredi. I iskreno se nadam da će se s Bistrovićem to srediti – dodao je Biškupić.
 
N. VALERJEV OGURLIĆ
 
NOVI LIST, 23.08.2010.