Odgoj mladih za kazalište

BJELOVAR / Mali BOK fest
 
Mali BOK fest dio je Bjelovarskih odjeka kazališta, BOK festa, urbanog festivala i godišnje kazališne manifestacije koja se ove godine održava osmi put i počinje 3. Svibnja. Mali je jer namijenjen prvenstveno djeci i mladima, no njegovi su posjetitelji i roditelji i učitelji. Naglasak mu je na edukativnom u smislu odgoja djece i mladeži za kazalište. Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Bjelovaru i Grada Bjelovara. Ove je godine tematski orijentiran na lutkarstvo koje će na do sada nov način biti prezentirano širem gledateljstvu i zainteresiranima za ovaj vid dramske umjetnosti.
  
Predstave Djevojčica u ulozi detektiva Merkuri teatra iz Bjelovara. Šuma Striborova Scene Martin iz Vukovara, Krvava ružica Male scene iz Zagreba, Bonton ZKL-a i udruge Bembo te Mišići Zuboviliići i Čarobni napitak Bjelovarskog kazališta namijenjene su predškolcima i učenicima razredne nastave; Kameni svatovi Lutkarske scene I. Brlić-Mažuranić i Sasvim sam popubertetio Žar ptice, iz Zagreba, učenicima predmetne nastave i srednjoškolcima su namijenjene uglazbljene Balade Petrice Kerempuha, pravi mali rok koncert. Izbornica predstava Irena Hlupić Rašo naglasila je kako je umjetnička kvaliteta bila jedini kriterij za izbor predstava, ali izdvaja predstavu Renéa Medvešaka Ne, prijatelj! kao predstavu namijenjenu svim osnovnoškolcima, a koja je 2009. g. dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mladež.
  
Gledateljstvo i posjetitelji bit će upoznali s radom Umjetničke akademije u Osijeku, jedine u RH koja ima preddiplomski studij lutkarstva. Planirana je izložba lutaka Od komarca do Slavonca kreatorice lutaka Rie Trdin, asistentice na toj akademiji, čije su lutke nastale u jednoj godini uglavnom kao radne inačice za vježbe studentima. Bit će održane radionice za učenike, voditelje lutkarskih skupina u OŠ i članove Bjelovarskog kazališta.
Sa smanjenim budžetom Mali BOK je pravo osvježenje u predstavama, radionicama, izložbama, kojih nije bilo kad se raspolagalo daleko većim iznosima za troškove njegove organizacije.
 
NATAŠA LJUBIĆ KLEMŠE
  
ŠKOLSKE NOVINE, 27.04.2010.