Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čitate li europske autore?

23.02.2024.

11:00

Autor: Kristina Bokanić Šuvar

Interliber

Interliber

Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Tijekom prošlogodišnje manifestacije Noć knjige izneseni su zabrinjavajući podaci – najmanje jednu knjigu u godinu dana pročitalo je svega 40 posto ispitanika, što je za 2 posto manje nego godinu ranije. Istraživanja su pokazala da zainteresiranost hrvatskih građana za čitanjem posljednjih godina opada. Problem je to s kojim se suočavaju i druge zemlje članice. Europska komisija pokrenula je, stoga, prošle godine inicijativu kojom želi privući mlade da zavole pisanu riječ. 

Dan europskih autora inicijativa je Europske komisije koja pomaže mladima istražiti raznolikost europske književnosti. Vrhunac događaja očekuje se 25. ožujka, a Komisija poziva škole, knjižnice i druge slične ustanove da organiziraju događanja u okviru ove manifestacije. Cilj je potaknuti čitanje i pismenost među mladima te omogućiti učenicima da sudjeluju u raznim aktivnostima poput susreta s autorima, upoznavanja procesa izdavanja knjiga, dijeljenja iskustava i slično.


Ovo je druga godina kako se povodi inicijativa, u kojoj sudjeluje 40 zemalja sudionica programa Kreativna Europa i Erasmus+, istaknula nam je u emisiji Europlan voditeljica deska Kreativna Europa, Anera Stopfer.


- Da biste bili dio ove inicijative potrebno je osmisliti događaj koji daje priliku da se upoznate sa svim sudionicima književnog sektora - od autora, izdavača, prevoditelja, lektora i slično. Cilj je podići svijest o različitih profesijama koje se bave književnim sektorom, ali i da se otvori rasprava o radovima suvremenih europskih autora iz vizure svih uključenih u proces proizvodnje jedne knjige - ističe Stopfer. 


Hrvatska je prošle godine u ovoj inicijativi sudjelovala s 24 aktivnosti. Ove godine planirano je nekoliko aktivnosti - od čitanja u školama, knjižnicama i knjižarama, turneje europskih autora do velike konferencije koja će se 25. i 26. ožujka održati u Belgiji. Konferencija će okupiti predstavnike svih zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa te predstavnike resornih ministarstava, izdavača, obrazovanog i knjižničarskoga sektora koji će na okruglim stolovima i panel raspravama govoriti o tome kako potaknuti čitanje i poboljšati recepciju suvremenih europskih autora. 


Više o inicijativi Dan europskih autora možete pronaći na ovoj poveznici



Ovaj programski sadržaj ostvaren je uz potporu i u suradnji s Europskim parlamentom. Za pripremu i sadržaj objavljenih vijesti odgovoran je isključivo HRT.



Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

22 h

Oporba uoči Gradske skupštine

Zagrebački HDZ

prije

1 dan

Prestanak pušenja smanjuje rizik od nastanka karcinoma za 30%

Pregledi

prije

2 dana

Sve je spremno za Svjetsku izložbu pasa u Zagrebu

Svjetska izložba pasa

Vezani sadržaj

Emisija

Europlan

Emisija se bavi aktualnostima u Europskoj uniji, promocijom EU izbora te prednostima povlačenja EU sredstava s naglaskom na lokalnu zajednicu. Donosimo pozitivna iskustva pravnih i fizičkih osoba koje su uz pomoć EU sredstava razvili održive ideje koje doprinose boljem životu u lokalnoj zajednici.

Poslušajte u Slušaonici