Snaga Murtićeve antiratne poruke

RAT EDE MURTIĆA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

 
Više od tristo pedeset crteža velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića s motivom smrti, stradanja, užasa, riječju, rata, na crnoj podlozi panoa prekrili su zidove inače kićene arhitekture Umjetničkog paviljona i dali cijelom prostoru sasvim novu dimenziju na izložbi jednostavna naziva "Rat".
 
Izložba koja je otvorena u nedjelju u prisutnosti brojnih uglednih gostiju među kojima su bili predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i ministar kulture Božo Biškupić, te brojni Murtićevi kolege umjetnici, arhitekti, glazbenici, redatelji i drugi, mnoge je ostavila bez daha.
   
Snaga Murtićeve geste usuglasila se tu sa snažnom humanom i antiratnom porukom koju je taj umjetnik uspio prenijeti u svom dosad u Zagrebu neviđenom ratnom ciklusu koji je stvaran od osamdesetih godina 20. stoljeća sve do slikareve smrti. Murtićevi crteži, gvaševi i kolaži inspirirani ratom prvi put se predstavljaju u Zagrebu nakon sarajevske izložbe iz 2008. godine gdje su premijerno bili pokazani zajedno s nekoliko posljednjih Murtićevih platana.
  
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić koji je otvorio izložbu, nazvao je Murtića jednim od najvećih hrvatskih umjetnika koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća u hrvatskoj i europskoj umjetnosti te zacrtao početak novog stoljeća. Murtić je bio umjetnik koji je slutio, predosjećao i znao izraziti ratne strahote, od Drugoga svjetskog rata pa sve do smrti, kazao je Biškupić te podsjetio da je bio i čovjek koji je otvarao prostore za svoju generaciju te za mlađe umjetnike koji su tek dolazili.
  
U svome kratkom obraćanju publici predsjednik Josipović pozdravio je, pak, osnutak Fundacije Murtić koja će, prema njegovim riječima, zasigurno pridonijeti izgradnji nacionalnog identiteta u budućoj Europi.
  
Ravnatelj Umjetničkoga paviljona Radovan Vuković nazavao je izložbu iznimnim kulturnim i likovnim događajem, o čemu svjedoči i golem broj posjetitelja na otvorenju. "To potvrđuje da je Edo Mutić ne samo ime, značenje i simbol u hrvatskoj kulturi i umjetnosti 20. stoljeća, već i da pet godina nakon što nije s nama pobuđuje nevjerojatan interes", naglasio je Vuković te dodao kako je ova izložba neuobičajena i drukčija od svega onoga što smo imali priliku do sada vidjeti, odnosno što je upisano u našoj memoriji kada je riječ o Murtićevu djelu.
 
"Ovo je jedno drukčije viđenje Murtićeva opusa, jedan mračni segment koji je nastajao paralelno s njegovim ikoničkim platnima", napomenuo je Vuković, a podsjetio je i na sarajevsku izložbu iz 2008. godine, gdje je Murtićev ratni ciklus našao svoje mjesto u tamošnjoj vijećnici razrušenoj u ratu. Osvrnuo se i na postav u Umjetničkom paviljonu kazavši kako je zamišljen kao kripta, kao crni ambijent s 12 ratnih ciklusa i više od tri stotine radova koje je Murtić počeo stvarati početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.
  
O svijetu mrtvih Murtićeva ratnog ciklusa i umjetniku koji je duboko proživljavao tragičnu zbilju 20. stoljeća govorio je povjesničar umjetnosti i autor predgovora izložbi Branko Franceschi. U ime zagrebačkoga gradonačelnika prisutne je pozdravio pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Ivica Lovrić. Izložba ratnog ciklusa Ede Murtića ostaje otvorena do 11. travnja.
 
Rekli su:
  
• IVO JOSIPOVIĆ, predsjednik Republike Hrvatske
- Edo Murtić je velikan naše likovne umjetnosti, a ova izložba pokazuje njegovo iskustvo čak dva rata. Izložba ima i jaku humanu i antiratnu poruku i siguran sam da će ova djela biti dio naše baštine. Ističem i važnost osnivanja Fundacije Murtić jer je Murtić jedan od naših brendova i nije samo veličina u hrvatskim već i u europskim i svjetskim razmjerima. Mislim da zaslužuje muzej budući da je njegov opus velik i vrlo značajan te da će sljedeće generacije biti sigurno zainteresirane pogledati ga.
 
• JADRANKA KOSOR, predsjednica Vlade:
- Edo Murtić našao je pravi način izraziti ono što treba reći o ratu, a to je da je rat najstrašnije što se može dogoditi svakom čovjeku tijekom njegova života, i on je to na najbolji način pokazao. Svaka slika, gvaš, svaki primjerak koji je ovdje izložen, govori o stradanju čovjeka, onome što umjetnik ne samo da vidi nego sasvim sigurno i osjeća. Ova je izložba najbolji antiratni krik, poziv na mir i na međusobno poštovanje i uvažavanje. Svatko od nas trebao bi pogledati izložbu Ede Murtića, ponijeti je u srcu i živjeti s porukama ove izložbe.
  
• IVAN JAKOVČIĆ, župan Istarske županije
- S Edom Murtićem imao sam čak i priliku biti u njegovu ateljeu u Vrsaru i znam koliko je volio čovjeka i mrzio ratove i nasilje. Ova izložba pokazuje da je bio izniman humanist i drago mi je da je ugledala svjetlo dana. To je velika poruka protiv nasilja i svega onoga što rat donosi.
  
• ZVONKO MAKOVIĆ, povjesničar umjetnosti
- Lijepo je vidjeti ova djela ovako predstavljena i lijepo se podsjetiti na Edu Murtića i na jedan opus koji nije samo iz devedesetih godina nego i od osamdesetih, a rekao bih čak od četrdesetih. Nit tragičnoga provlači se kroz taj opus. To je nešto na što treba podsjetiti.
  
• TONKO MAROEVIĆ, povjesničar umjetnosti
- Nema načina da Edo Murtić promaši, on jednostavno ima nerv da svaku stvar učini živom. Kroz motiv rata pokazuje vitalnost svoje geste i svojih osnovnih kontrasta, najčešće crnoga i crvenoga. Mogao je u svakom motivu pa čak i banalnome kakav je mrtvačka glava s tri rupe, vidjeti mogućnost bezbrojnih varijacija.
  
• JOSIPA LISAC, pjevačica
- Edo Murtić bio je genij koji je na fantastičan način znao kako razgovarati sa svima. Vremenu o kojem je riječ na izložbi i sama sam svjedočila i bila upoznata sa svim detaljima. Uvijek se rado sjetim Murtićevih ciklusa iz pedesetih u kojima se igrao s fascinantnim bojama i na nevjerojatan način izrazio svoje emocije, kritike i pohvale. Sve je to on nosio u svome slikarstvu.
  
• SAŠA ŠEKORANJA, akademski slikar
- Jako sam sretan što sam ovoga ugodnoga nedjeljnog prijepodneva došao na Murtićevu izložbu. Pohvalio bih fantastičan postav u Paviljonu.
• GORANKA MURTIĆ, supruga Ede Murtća
- Prirodno mi je vidjeti sve ove ljude na izložbi jer je i Murtić bio takav, volio se družiti i to je zaslužio. Što se tiče izložbe, jako sam zadovoljna postavom i mislim da ćemo ponoviti uspjeh one sarajevske.
ROMINA PERITZ
 
VJESNIK, 01.03.2010.