Vrijedni reljef iz 15. stoljeća nakon dvije godine vraćen s restauracije u kapelicu sv. Marije

BOGORODICA S DJETETOM ISUSOM U SVOM ŠKURINJSKOM DOMU
  
Reljef Bogorodice s djetetom Isusom, rad talijanskog umjetnika Antonija Rossellinija iz 15. stoljeća, nakon dvije godine provedene na restauraciji, ponovno u svom izvornom sjaju krasi središte zavjetne kapelice sv. Marije na Škurinjama. Nakon uspješno završenih radova riječkog ureda Hrvatskog restauratorskog zavoda, ponosan, sretan i zahvalan je škurinjski župnik vlč. Kristijan Zeba, koji je dugo čekao dan kad će ova slika biti vraćena na mjesto na kojem se već šest stoljeća štuje od mnogobrojnih generacija vjernika.
 
To potvrđuju i mnogi zavjetni darovi koji su ne tako davno krasili lik Bogorodice, od čega će manji sačuvani dio biti naknadno postavljen u staklu blizu reljefa. Uz  to, u planovima je i restauracija vanjskog okvira oko reljefa, koji je u lošem stanju, a čime bi bila upotpunjena sakralna i umjetnička vizura ove vrijedne slike.
  
Za starosjedioce Škurinja  ovaj je reljef jako značajan jer se nalazi u zavjetnoj kapelici, a uz nju, riječ je o jedinoj pa tako i najvrijednijoj sakralnoj i kulturnoj znamenitosti župe sv. Ivana Krstitelja i cijelog naselja. Zanimljivo, do početka restauracije nije bila poznata njegova istinska vrijednost. Može se reći da prema vremenu iz kojeg datira, spada među vrijednije umjetnine cijele Rijeke. Rossellinijev reljef dobiva još više na vrijednosti, jer se slične slike, za koje se pretpostavlja da su od istog autora, u Hrvatskoj mogu vidjeti još samo u crkvama na Rabu, Hvaru i Šibeniku, poručio je vlč. Zeba zahvalivši Ministarstvu kulture koje je za restauraciju reljefa izdvojilo nešto više od 50 tisuća kuna. Time je uveličana i proslava prvih deset godina postojanja škurinjske župe, najmlađe u Rijeci, što nije uspio poremetiti niti nesporazum s restauratorima, koji je na obostrano zadovoljstvo izglađen.
 
Pred likom Bogorodice u dva navrata proširenoj kapelici, sa zadnjim datumom iz 1890. godine, vjerni škurinjski puk danas se okuplja svake subote na svetoj misi u 8 sati te povodom značajnijih blagdana i proslava, s tim da i vjeroučenici u ovom prostoru usvajaju sva potrebna znanja o sakramentima za koje se pripremaju primiti.
 
- Prilikom uređenja kapelice svesrdnu pomoć pružili su brojni župljani, kojima od srca zahvaljujem. Na taj način očiotuje se pravo zajedništvo naše župe i ljubav prema baštini, koju sada valja prenijeti na mlađe generacije, poručio je škurinjski župnik ujedno apeliravši na Grad Rijeku i nadležne institucije da se uz kapelicu proširi nogostup i zaštiti ga što bi župa darovala dio zemljišta. Naime, ovdje je svakodnevno pješacima, osobito obližnjim školarcima, život u opasnosti zbog jurećih vozila na brzom dijelu ceste, koja bi bilo kakvom nezgodom mogla odnijeti koji mladi život.
 
Obnova Sensova
 
Dolaskom vlč. Zebe na Škurinje prije tri godine započelo je temeljito vanjsko i unutarnje uređenje kapelice, koja je do unatrag nekoliko godina kada je izgrađena župna crkva, bila jedini sakralni objekt na Škurinjama, a restauracijom reljefa je okrunjeno. Idući cilj je obnoviti zamrlu pobožnost - hodočašće na svetkovinu Uzašašća Kristova ili Spasovo, u narodu poznato kao Sensovo, koja ove godine u katoličkom kalendaru pada 13. svibnja. Tako bi tragom starih Riječana, koji su do ovdje pješice hodočastili iz grada, a čak i skupina Talijana iz Trsta, ove godine mnogi građani, osobito mladi, obnovili ovu lijepu vjekovitu tradiciju, dok bi župljani prvenstveno hodočašćem povezali novu župnu crkvu i kapelicu gdje će biti slavljeno svečano misno slavlje.
 
SINIŠA PUCIĆ
 
NOVI LIST, 23.03.2010.