Regija
DODJELOM NAGRADA OSNOVCIMA

Bibliobus proslavio svoj 18. rođendan
Objavljeno 6. ožujka, 2024.
VINKOVCI



Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije proslavio je ovih dana svoj 18. rođendan Danom otvorenih vrata u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice, što je bila i prigoda za dodjelu nagrada za najbolji BookTook, kratki video na određenu temu, a ovogodišnja je bila najdraža ili najgora knjiga koju su osnovci pročitali.

Prvo mjesto i nagrada pripala je učenici Dunji Grubač iz OŠ Čakovci, drugo učenicama Ilini Miškulin, Tei Rajič, Teni Dojmi i Jeleni Pavković iz OŠ "August Cesarec" Ivankovo, a treće mjesto osvojio je učenik Aleksandar Vorkapić iz OŠ Bršadin. Pohvaljeni su radovi učenika OŠ Stari Jankovci, i to Ane Nikolić, Lane Marić, Laure Surop i Luke Matanovića i Filipa Rkmana iz OŠ Negoslavci.

- Svake godine u povodu rođendana bibliobusa organiziramo natječaj koji je namijenjen učenicima osnovnih škola područja koja posjećuje bibliobus. Odaziv na ovaj natječaj nam govori kako naši mladi jesu zainteresirani za ovu vrstu sadržaja, stoga mi nastojimo svake godine biti što kreativniji. To nam je izuzetno važno jer na ovaj način ostvarujemo interakciju s našim korisnicima koji se koriste uslugama bibliobusa na terenu i izravno dobijemo doživljaj koliko su njima zapravo knjiga i čitanje važni. Naša uloga jako je važna u promicanju čitanja, ali ujedno i čitalačke pismenosti - pojasnila je voditeljica bibliobusne službe Vukovarsko-srijemske županije Klaudija Mandić.

Bibliobus trenutno ide na teren u 17 općina i grad Otok koji ima knjižnicu, pa bibliobus posjećuju naselje Komletince. Imaju više od 1200 korisnika, a od toga je najviše djece.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić nije krila zadovoljstvo. - Ova služba s radom je krenula 20. veljače 2006. godine kada je bibliobus krenuo na svoju misiju i činio knjigu dostupnima svim onim mjestima koja nemaju stacionarnu knjižnicu, i to je za nas bila velika stvar. Tijekom godina nailazili smo na mnoge probleme, bilo je upitno kada i hoće li krenuti. Imali smo sreću da je Ministarstvo kulture i medija izdalo javni poziv na koji smo se prijavili i uspjeli doći do novog autobusnog vozila koje je stiglo 30. lipnja prošle godine. Zahvaljujući tom natječaju on je nastavio svoju misiju i nadamo se da će voziti bar onoliko godina koliko nas je služio i stari – rekla je ravnateljica Vedrana Lugić. Klaudija Mandić podsjeća kako su stajališta bibliobusa osim u centru naselja i pri osnovnim školama, područnim školama i vrtiću i bibliobus se koristi isključivo na terenu, a za rođendan je Dan otvorenih vrata bibliobusa prilika svim građanima grada Vinkovaca doživjeti i vidjeti putujuću knjižnicu, pa su vrtićarci i osnovci mogli i sjesti za upravljač i zamišljati da voze bibliobus.M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike