Hrvatski sportski muzej

 Privatni arhiv
OTIMANJE ZABORAVU

Do kraja godine Zagreb dobiva Hrvatski športski muzej: ‘Ukupna vrijednost projekta je oko 5 milijuna eura

Muzej je tijekom svojeg djelovanja prikupio brojnu vrijednu i ima više od 360.000 predmeta
Piše: SNObjavljeno: 24. ožujak 2024. 09:02

Hrvatski sportaši, ljubitelji sporta i cijela javnost dobivaju uskoro prostor u kojem se na jednom mjestu prikazuju povijest, razvoj i najveći uspjesi hrvatskoga sporta, od 19. stoljeća naovamo. Do kraja ove godine, u središtu Zagreba, u Ilici 13/I Hrvatski športski muzej otvara prvi stalni postav za javnost.

Iako ustanova koja sustavno prikuplja, obrađuje i čuva najvrjedniju sportsku baštinu u Hrvatskoj djeluje više od 70 godina, a od 2003. samostalno kao nacionalna muzejska ustanova pod okriljem Ministarstva kulture i medija, dosad nije imala prostor u kojem bi javnosti bila dostupna cjelokupna povijest i razvoj sporta i tjelovježbe.

Muzej je tijekom svojeg djelovanja prikupio brojnu vrijednu građu pa u svom fundusu danas ima više od 360.000 predmeta. To obuhvaća fotografije, dokumente, publikacije, predmete raspoređene u 8 zbirki, i dio te bogate građe sad će prvi put biti predstavljen javnosti u uređenom i funkcionalnom prostoru.

- Izuzetno loše stanje zgrade iz 1926. zahtijevalo je kompleksne radove. Muzeološku koncepciju za izradu stalnog postava izradio je profesor povijesti sporta izv. prof. dr. sc. Zrinko Čustonja, a Hrvatsko muzejsko vijeće odobrilo ju je u prosincu 2019. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 5 milijuna eura i financira se putem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske - ističe Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja.

Izložbeni prostor ima dvije etaže, podrum i prizemlje, s ukupnom površinom od 508 četvornih metara.

- U podrumu je tematska cjelina “Utemeljenje” koja priča priču o razvoju sporta i tjelovježbe u Hrvatskoj od sredine 19. stoljeća do danas, te o njegovu kulturološkom i društvenom značaju. U prizemlju je cjelina “Uspjesi” koja se odnosi na najveće uspjehe hrvatskog sporta na svjetskoj razini od osamostaljenja. Prije svega je značajno što je cijeli postav modularan, u smislu da je moguća promjena svih aspekata od predmeta, tema do cjelina, i to bez dugotrajnih i složenih postupaka. Sport je živi organizam, što treba odražavati i muzej svojim postavom - poručila je Danira Bilić.

Linker
11. travanj 2024 07:34