SANACIJE ŠTETE

Blagoslovljena je Crkva sv. Marka nakon obnove: ‘Obnavlja se više od 150 javnih i kulturnih objekata’

Hina

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL



ZAGREB – U povodu završetka obnove Crkve sv. Marka održani su u nedjelju misa i blagoslov tog objekta prepoznatljivog po krovu s grbovima Zagreba i Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, nakon čega je premijer izjavio da se obnavlja više od 150 javnih i kulturnih objekata.


Premijer je u izjavi novinarima nakon mise rekao da je riječ o velikom projektu koji je nakon potresa trajao skoro tri godine, za što je osigurano 6,1 milijuna eura EU sredstava i 205.000 eura iz proračuna.


Rekao je kako mu je drago i zbog župnika i župljana te crkve koja je i simbol identiteta i Zagreba i Hrvatske, ali i zbog vrlo vidljivog napretka obnove sakralne baštine i kulturne baštine.




“Više od 100 crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji je nastradalo u potresu, a putem Ministarstva kulture obnavlja se više od 150 objekata kulturne baštine, sakralne baštine, javnih objekata i sve to skupa nastojimo odraditi na najkvalitetniji mogući način”, naveo je Plenković.


S obzirom na to da su na Trgu svetog Marka i dalje postavljene sigurnosne ograde, premijer je na upit novinara rekao kako će sigurnosne službe napraviti procjenu.


“Naći će se način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a s druge strane omogućit će se i sigurnost Vlade i Sabora.


Naglasio je da ograde nisu tu slučajno. “One su tu od trenutka kada je na ovu zgradu Vlade, dakle simbola institucija vlasti, počinjen teroristički napad”, naveo je Plenković.


Obnova bila složena zbog specifičnih svodova i baštinske vrijednosti


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela je kako su radovi na crkvi završili još ovog ljeta, a završavali su se samo neki restauratorski radovi.


Navela je kako je riječ o više od šest milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti, dok je jedan iznos sredstava osiguran putem Hrvatskog restauratorskog zavoda za cjelovitu obnovu i za restauraciju vrlo vrijednih umjetnina u samoj crkvi.


“Ova crkva nije tako teško stradala kao neke druge, u prvom redu zato što zvonik nije bio destabiliziran. Međutim, bila je vrlo složena zbog specifičnosti svodova i zbog i simboličke i baštinske vrijednosti”, objasnila je ministrica.


Navela je kako je većina od 150 projekata obnove na vrijeme završila konstrukcijsku obnovu. Oko 120 zgrada kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ide dalje u obnovu do cjelovite obnove, a sakralni objekti će se nastaviti obnavljati do završetka rekonstrukcije nacionalnim sredstvima.


“Ova crkva je otvorena za javnost danas. Pristup u crkvi ni u jednom trenutku neće biti onemogućen. Crkva je bila u obnovi, a sada će se donijeti odluka kako će se osigurati nesmetan prilaz, ali moramo uvažavati mišljenja sigurnosnih službi i dok postoje rizici, ova zgrada ili bilo koja druga zgrada mora imati zadovoljavajuću razinu zaštite”, poručila je Obuljen Koržinek.