Fenomen Murtić očarao Zagrepčane

Veličina umjetnika vidi se i prema odazivu publike kada mu se priređuju izložbe, pa čak i postumne, ali i prema govornicima koji ih otvaraju. Veličina Ede Murtića potvrđena je još jedanput ove subote kada se svečano otvorila izložba koja predstavlja izbor iz donacije njegove obitelji Gradu Zagrebu. Otvorenju je prisustvovao velik broj građana te osoba iz kulturnoga, političkog i javnog života općenito. Tako je bilo i za Murtićeva života i čini se, ako je suditi prema odazivu publike, da njegova karizma ne jenjava ni nakon njegove smrti.
 
Izložbu je službeno otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i njezin pokrovitelj, a tom su prigodom govorili i ministar kulture Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Publici se obratila i Goranka Vrus Murtić, još jedanput podsjetivši da su na izložbi zastupljena Murtićeva najbolja djela, koja je obitelj godinama skupljala.
 
Izložba pruža presjek Murtićeva stvaralaštva od samih početaka, prvih uradaka sa studija nastalih četrdesetih godina 20. stoljeća sve do posljednjih slika iz 2004. godine. Autor postava Branko Franeceschi uspio je okupiti slikareva kapitalna djela, njih tristotinjak, koja su publici kronološki dočarala "fenomen Murtić".
 
Predsjednik Josipović govorio je o Murtiću kao velikom čovjeku i velikom umjetniku. Njegova veličina, ističe predsjednik Josipović, vidljiva je u tome što je iza sebe ostavio djelo koje je sasvim sigurno dio hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine.
  
"Ponosan sam što je Edo dio hrvatskoga kulturnog identiteta. Bio je velik kao čovjek, bio je antifašist, to mnogi zaboravljaju, a to je posebno važno. Bio je onaj koji je, u vrijeme kada sloboda umjetnosti pedesetih i šezdesetih nije bila glavna vrijednost, rekao postoji i nešto drugo od socrealizma, postoji avangarda, postoji moderna i pokazao nam je što to znači. Edo je bio velik i potkraj svoga života kada je vrlo jasno prepoznavao što je dobro, a što nije dobro u hrvatskoj državi", rekao je predsjednik Josipović. Predsjednik je uputio i apel da se nađe smještaj za Donaciju Murtić.
 
Ministar kulture Božo Biškupić kazao je za Murtića da je bio temperamentan, jedinstven, kreativan i neponovljiv, uvijek okrenut budućnosti i zbog toga su ga mnogi voljeli i poštivali.
 
Prije samog otvorenja izložbe gradonačelnik Milan Bandić otkrio je ploču s imenom Ulice Ede Murtića napomenuvši da su njegova stremljenja usmjerena na to kako na primjeren način, možda i u blizini Murtićeve ulice, pronaći mjesto za donaciju Murtić. Autor postava Branko Franceschi istaknuo je da mu je namjera predstaviti Murtića koji je raznovrstan i multidiciplinaran, spektakularan i liričan, koji je realističan i ekspresivan, fantazmagoričan i poetičan, Murtića iz čijeg opusa progovaraju umjetnički uspjeh, polemike, suradnje, razumijevanja, zanos i tjeskoba. Riječju, Murtića kao kulturni kapital.
 
Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ističe da treba promišljati o smještaju velike darovnice, koja je izvrstan primjer stručnog i kvalitetnog skupljanja važnih djela iz umjetnikova opusa: "Za donaciju Murtić nužno je je osigurati prostore za čuvanje, izlaganje i istraživanje. Samo tako možemo odgovoriti na izazov što ga pred nas postavlja 1500 darovanih djela, ali i primjereno uzvratiti na nesebičnu gestu darivanja obitelji Murtić", rekla je Pintarić.
  
ROMINA PERITZ
 
VJESNIK, 06.12.2010.