Ministarstvo podržalo projekt

Očuvanje baštine. Crkvi sv. Andrije iz Mošćenice novac za obnovu korskih klupa iz 18. stoljeća

Aleksandra Kućel Ilić

Dva krila korskih klupa nastalih početkom 18. stoljeća u radionici Mihovila Zierera oštećena su aktivnom crvotočinom, isušivanjem, manjim neadekvatnim popravcima dekorativnih elemenata i laka, te nedostaju manji drvorezbarski ukrasi i letvice



MOŠĆENICE – Lijepe vijesti za očuvanje bogate sakralne baštine na području općine Mošćenička Draga stigle su iz Ministarstva kulture, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je, nakon što je to odobreno na natječaju, odlučila uložiti 30.000 eura u Mošćenice, odnosno crkvu sv. Andrije apostola i korske klupe iz radionice Mihovila Zierera, nastale u razdoblju od 1699. do 1704. godine. Prema riječima načelnika općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja, prijavitelj na natječaj je bila Župa Mošćenice uz podršku Općine.


Izniman rad


Detalje o priči o očuvanju korskih klupa u Župnoj crkvi u Mošćenicama otkrila nam je Cilka Bošnjak, vanjska suradnica u župama Mošćenice i Brseč koja pomaže župniku Petru Belaniću koji je godinama služio u Voloskom, a danas je zadužen za Mošćeničku Dragu i njezinu bogatu sakralnu baštinu. Crkva Sv. Andrije apostola je župna crkva u Mošćenicama, nalazi se na središnjem gradskom trgu, a njezin zvonik dominira mjestom. Zvonik je najstariji dio crkve, širok i masivan u donjem dijelu, što ukazuje na srednjovjekovno porijeklo. Crkva je u sadašnjem obliku nastala postupno, kroz stoljeća. Najprije je 1640. stara, srednjovjekovna, jednobrodna crkva bila povišena. Današnji, barokni izgled dobila je u vrijeme isusovaca, kada je od 1699. do 1704. produljen prezbiterij, a od 1785. do 1794. prezidane bočne lađe. Unutrašnjost crkve opremljena je u stilu baroka.


Kulturno dobro


– U takvom interijeru nalaze se i korske klupe, postavljene na lijevu i desnu stranu od glavnog oltara. Radi se o cjelovito očuvana dva krila korskih klupa u svetištu župne crkve koja su izniman drvorezbarski rad, nastao u riječkoj radionici Mihovila Zierera od 1699. do 1704. godine. Krila se sastoje od četiri sjedala visokih naslona ukrašena krunama, međusobno odijeljenih perforiranim drvenim pregradama te opremljenih klecalima. Ukupna dužina klupa izvedenih od oraha i jelovine je 720 centimetara. Visina im je bez krune 290, a s krunom 370 centimetara. Bogatiji reljefi i skulpturalna oprema krase naslone većih dimenzija prvog sjedala u nizu svakog krila, ukazujući kako su namijenjena crkvenim dostojanstvenicima. Ostala sjedišta klupa u krilu ukrašena su nešto jednostavnijim ornamentima. Klupe su oštećene aktivnom crvotočinom, isušivanjem, manjim neadekvatnim popravcima dekorativnih elemenata i laka, te nedostaju manji drvorezbarski ukrasi i letvice. Djelovanje Mihovila i Franje Zierera od iznimnog je autorskog i umjetničkog značaja u kontekstu domaćih drvorezbarskih radionica na tlu Istre i Hrvatskog primorja, gdje su u velikoj mjeri prisutni importi venecijanskih, ljubljanskih i austrijskih drvorezbara, ali i iznimni primjeri radionica franjevačkih i pavlinskih baroknih majstora. Kvaliteta i obim drvorezbarskog opusa od nacionalnog je značaja, objasnila je Cilka Bošnjak, uz napomenu da je detaljan i stručan opis korskih klupa djelomično preuzela iz rješenja Konzervatorskog odjela u Rijeci.




Kako je naglasila, na osnovi cjelokupne dokumentacije, ovlaštena tijela Konzervatorskog odjela u Rijeci i Ministarstva kulture i medija donijela su rješenje kojim je utvrđeno da korske klupe u crkvi sv. Andrije ap. u Mošćenicama, u vlasništvu Župe sv. Andrije apostola, imaju svojstvo kulturnoga dobra, te je isto upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.


– Po okončanju ovog zahtjevnog procesa, ostvareni su preduvjeti da Župa može podnijeti zahtjev nadležnom Ministarstvu za sufinanciranje restauratorskih radnji korskih klupa putem objavljenog javnog natječaja za financiranje programa/projekata iz proračuna Republike Hrvatske. Temeljem pribavljene ponude ovlaštene restauratorske tvrtke, kao i po ispunjenju svih obveznih elemenata koji su uneseni putem aplikacije ePRIJAVNICE na internetskoj stranici Ministarstva kulture i medija, s rokom prijave do 3. studenoga 2023. godine, prijava je uspješno uključena u Program zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara u 2024. godini.


Rezultati javnog poziva objavljeni su 21. veljače 2024. godine te je Župi sv. Andrije ap. odobren iznos od 30.000 eura unutar Programa zaštite na pokretnim kulturnim dobrima u 2024. godini. Na ovom projektu bilo je uključeno više osoba, ali ipak treba posebno naglasiti da je od iznimne važnosti iskazana zajednička podrška župnika vlč. Petra Belanića i načelnika općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja. Cilj takve suradnje je obnova sakralnih objekata na području Župe sv. Andrije ap. Mošćenice i Župe sv. Jurja mč. Brseč, koje teritorijalno pripadaju Općini Mošćenička Draga. Dogovoren je strateški plan kojim je neophodno očuvati sakralnu baštinu, ne samo zbog identiteta kraja i kršćanskih korijena koji sežu do 15. stoljeća, a i dalje, već je to obveza crkvene i društvene zajednice da se osigura ostavština budućim generacijama. Za ovakve odluke koje su, možemo sa sigurnošću reći, od nacionalnog značaja a ne samo lokalnog, neophodno je osigurati značajna financijska sredstva te je s tom namjerom otvoren podračun Župe sv. Andrije ap. gdje se mogu uplatiti donacije pravnih i fizičkih osoba po osnovi »obnova sakralne baštine«, naveli su iz dvije župe na teritoriju općine Mošćenička Draga.


Odlična suradnja Općine i Župe


– Kontinuirano ulažemo sredstva u obnovu sakralne baštine. Suradnja s velečasnim Petrom Belanićem je odlična, te su i Župa Mošćenice i Župa Brseč »prodisale« njegovim dolaskom. Energija je pozitivna te ljudi na račun Župe doniraju sredstva upravo za obnovu sakralnih objekata. Imamo ih jako puno, moglo bi se reći 86 kapelica, dvije župne crkve i nekih 25 do 30 manjih crkvica diljem općine. To je na neki način i kulturni turizam, neki vid atraktivne osnove naše destinacije. Uz potporu Ministarstva kulture, te Ministarstva regionalnog razvoja, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Katedre Čakavskog sabora i Ekomuzeja, obnavljaju se naši sakralni objekti. Sv. Sebastijan će tako u novom ruhu postati galerija slika, korske klupe u crkvi u Mošćenicama će se obnoviti, a u planu su i obnove kapelica na Kalvariji, te Sv. Antonu… Suradnja župa Mošćenice i Brseč s Općinom je odlična i samo tako može rezultirati realizacijom ovih projekata, zaključio je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.