Ličke tradicijske i pastirske igre u Registru kulturnih dobara

01.03.2023.

15:38

Autor: Hina/E.P.C.

Ličke pastirske igre u Registru kulturnih dobara
Ličke pastirske igre u Registru kulturnih dobara
Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

Tradicijske i pastirske igre u Lici, tradicijska baština s planinskog područja od Velike i Male Kapele na sjeveru, Ličke Plješivice na istoku i Velebita na jugu i zapadu, upisane su u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

Zaštitom tradicijskih i pastirskih igara u Lici kao nematerijalne baštine cjelovitoga prostora, zajedno s mikroregionalnim specifičnostima (Gacka, Lika i Krbava), osiguravaju se preduvjeti za daljnje prenošenje, međugeneracijsko povezivanje te uključivanje mlađe populacije u tradicijske sadržaje, a prema tome i za očuvanje, promociju i osuvremenjivanje vrijednosti tradicijskoga naslijeđa u lokalnoj zajednici, ističe Ministarstvo.


Prema etnografskim monografijama o Lici iz 20. stoljeća, ti se običaji mogu pratiti od 19. stoljeća, no prenosili su se usmenom predajom kroz generacije i iz starijih vremena.


Riječ je o igrama snage i vještine s ciljem nadmetanja, koje se igraju timski ili pojedinačno, a premda se definiraju kao pastirske, igrali su ih svi članovi pojedine seoske zajednice. Ponekad bi uloga igara nadišla razinu zabave i postala svojevrsnim društvenim kriterijem za isticanje pojedinca u zajednici, napominje se u priopćenju.


U pojedinim se igrama mogu prepoznati neki danas popularni i cijenjeni sportovi. To su: umećavanje / umićanje / kamena s ramena - bacanje kamena u daljinu, skakanje s mjesta stupačke skok u dalj, skakanje priko sove / stupačke preko pričke skok u vis, krivanje / prasičanje igra slična hokeju i druge.


Očuvani su lokalni nazivi igara: bacanje kamena s praćkom, vučenje kuke / privlačenje, natezanje sukna / privlačenje, dizanje mrtvaca / dizanje proštaca, vaganje soli, rvanje u križ (hrvanje slobodnim stilom), topanje, palanje / paličanje/ klisanje, cimeranje.


Iako uglavnom muške, pojedine igre ostale su mješovite, muške i ženske, poput topanja ili piljanja. Premda su nositelji ovih igara prvenstveno muškarci s obzirom na cilj nadmetanja u igrama, žene su se također natjecale kako bi istaknule svoju spretnost i snalažljivost.


"Zbog zamiranja tradicionalnoga stočarstva, nestanka društvene uloge pastira i sve veće urbanizacije, depopulacije prostora tijekom 20. stoljeća, ove tradicionalne igre danas nisu toliko prisutne u svakodnevici lokalne zajednice, već postaju dio tradicijskih kulturno-društvenih sadržaja. Danas se igre nastoje revitalizirati pa se u njihovo očuvanje uključuju obrazovne institucije i udruge građana", ističe Ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!