Otvorenje 21. srpnja

Like Lika Festival! Uskoro glazbena poslastica u hladu ličkih šuma i planina

Marin Smolčić

Perušić / Snimio Marin SMOLČIĆ

Perušić / Snimio Marin SMOLČIĆ

Sjajna prilika za posjetiti Otočac svakako je otvorenje Like Lika Festivala, u Gradskom parku u petak 21. srpnja u 21 sat, koncertom jazz banda Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ansambla LADO



 


 


Treće izdanje Like Lika Festival održava se od 21. -30. srpnja u Otočcu, Senju, Gospiću, Gornjem Kosinju i Brinju, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene. Na samo sat-dva vožnje od Zagreba očekuje nas prava glazbena poslastica u hladu! Za sve posjetitelje ulaz je besplatan!




Bogata festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae završava Like Lika Festivalom koji organizira u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću i Turističkom zajednicom Grada Otočca, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije, Grada Otočca i Gospića te Općine Perušić i Brinje. 


Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode i drevne povijesti s glazbom otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like. Ovogodišnje treće izdanje Like Lika Festivala kreće iz Otočca – drevnoga grada čije se ime spominje još na Baščanskoj ploči. Sjajna prilika za posjetiti Otočac svakako je otvorenje Like Lika Festivala, u Gradskom parku u petak 21. srpnja u 21 sat, koncertom jazz banda Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambla LADO koji će predstaviti album „Untamed“.


Otočac / Snimio Marin SMOLČIĆ


Slijedeća lokacija Like Lika Festivala još je jedan drevni gradić – Senj, jedan od najstarijih   primorskih gradova koji u kontinuitetu postoji već preko dva i pol tisućljeća. Senjska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije, a u njoj će nastupi Ansambl Antiphonus. Koncert će se održati u subotu, 22. srpnja u 21 sat.


Treću večer Like Lika Festivala provest ćemo u čarobnom gradu Gospiću, gdje će u atriju Muzeja Like, u nedjelju 23. srpnja u 21 sat nastupiti sjajan jazz band B’s FUNstallation, predstavljajući svoj najnoviji album Hold On koji je ove godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin za Najbolji album jazz glazbe i Najbolju skladbu jazz.


I ove se godine Like Lika Festivalom vraća se na jedno posebno mjesto – u Gornji Kosinj – dajući podršku Kosinjanima u njihovoj pola stoljeća dugoj patnji uslijed stalnih prijetnji potapanjem zbog izgradnje akumulacijskog jezera. U crkvi sv. Antuna Padovanskog, u kojoj su povijesne orgulje Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća, u subotu 29. srpnja u 20 sati nastupiti će trubač Dario Teskera i orguljaš Alen Kopunović Legetin.


Gornji Kosinj / Snimio M. SMOLČIĆ


Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala zaključujemo u Brinju, smještenom na staroj Jozefinskoj cesti između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Bogatu kulturnu baštinu Brinja čini nekoliko crkava i kapela starih više od šest stoljeća, kao i stari grad Sokolac istaknut na uzvisini u brinjskoj kotlini. Jedna od najstarijih sakralnih građevina u Brinju je crkva Sv.Vida, gotička građevina iz 14. stoljeća sa svetištem šiljastog oblika i zvonikom nepravilnog tlocrta uz glavno pročelje. U njoj će u nedjelju, 30. srpnja u 20 sati, nastupiti dvije sjajne harfistice: Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković i prelijepim programom zaključiti treći Like Lika Festival.